A havi vérzés mennyiségét, a fájdalmat vagy a premenstruációs szindróma tüneteit mind befolyásolja az, hogy az adott nő milyen fogamzásgátló eszközt választ. Cikkünkből azt is megtudhatod, mi a legnagyobb tévhit a menstruációval kapcsolatban.

A havi vérzés körforgása

Alapvetően a menstruáció maga a megvastagodott méhnyálkahártya leválásával járó vérzés. Azonban a vér mennyisége, a ciklusok hossza már egyénenként változó, és mivel kényes egyensúlyról van szó, nagy részben befolyásolják a hormonok vagy hormonszerű anyagok. Egy átlagos ciklus 28 napból áll, de nem ritka a 24 vagy 32 napos sem. A szokásos vérzést követően újrakezdődik minden: a tüszőérést serkentő hormon szintje emelkedni kezd, így új tüsző készül megérni, aztán a hónap közepe felé az ösztrogénszint is emelkedik, majd az érett petesejt kilökődését a luteinizáló hormon erőteljes növekedése hozza létre. A megtermékenyülés esélye ekkor a legnagyobb, de ha nem történik meg, akkor a közben kialakuló sárgatest progeszteront termel egészen a következő vérzésig, majd elsorvad, és következik az újabb menstruáció. Ebbe az érzékeny körforgásba avatkozik bele minden hormontartalmú fogamzásgátló módszer, mely a vérzést magát is másabbá teszi.

Forrás: Thinkstock

A fogamzásgátló tabletta mindent megváltoztat

A tablettában, injekcióban vagy hüvelygyűrűben adagolt hormonok átveszik az irányítást a megszokott hormonális rendszer felett. Megakadályozzák a peteérést, akár órára pontosan kiszámíthatóvá tehetik a rendszertelen havi vérzést, és a vele járó fájdalmakat vagy a vér mennyiségét is csökkenthetik - az egész folyamat nem a petefészek hormontermelésének, hanem a gyógyszer megvonásának következményévé válik.

Maga a gyógyszer is okozhat vérzést

Bár rendezi magát a ciklust, és kétségtelen előnyökkel bírhat, maga a hormontartalmú fogamzásgátló is okozhat vérzést. A kezdeti időszakban, míg a szervezet nem alkalmazkodik optimálisan az új hatáshoz, vagy csak nem megfelelő hatóanyag-összetétel lett felírva, előfordulhat pecsételő vérzés a ciklus különböző napjain. Ha ez gyakran előfordul, érdemes hormonszintet vizsgáltatni, és más szerre áttérni, mivel valószínűleg nem ér el elegendő mennyiségű hormon a méhnyálkahártyáig, mely így nem tud megfelelően felépülni.

A legnagyobb tévhit: a vérzés időszaka alatt nem lehet teherbe esni

Bár közel sem akkora a valószínűsége, mint peteérés idején, de a vérzés időszaka alatt is teherbe lehet esni. A menstruáció egész időtartama alatt ugyanolyan fogamzásgátló eszközöket érdemes használni, mint előtte vagy utána, kivéve persze hormontartalmú módszer használata esetén. Mivel orvosilag nincs tiltva a menzesz alatt történő együttlét, a legtöbben teljesen veszélytelennek tartják – pedig egyrészt a fogantatásra is megvan az esély, másrészt a fertőzésekre is fogékonyabbak lehetünk.