Miniatűr méretű aranyrészecskék segítségével közvetlenül a daganatos sejtekhez sikerült eljuttatni a gyógyszereket. Ezzel új fejezet nyílhat egyes agydaganattípusok kezelésében.

Brit kutatók akkora aranyrészecskéket használtak a gyógyszer célba juttatásához, melyekből négymillió fér el egy hajszál végén. A részecskék "becsempészik" a szert a daganatos sejtekbe, amelyek elpusztítják azokat - adja hírül a Házipatika.

Forrás: AFP

Sir Mark Welland professzor, a University of Cambridge kutatója elmondása szerint, miután a részecskék bejutottak a beteg sejtekbe, röntgensugarakkal bombázták meg azokat. Ennek hatására az aranyból elektronok szabadultak ki, amelyek meggyengítették a daganatos sejteket, így a gyógyszernek még könnyebb dolga volt azok elpusztításában.

"Az aranyrészecskék és a gyógyszer kombinációja annyira hatékonynak bizonyult, hogy egyetlen élő daganatos sejt sem maradt, és húsz nap után sem tért vissza a betegség - mondta Welland professzor. - Miközben a csak gyógyszeres kezelés után néhány nap múlva már újra megjelentek a daganatos sejtek."