A neves titkosírás-szakértő, programozó és az egyik legelső Bitcoin-felhasználó, Hal Finney csütörtök reggel halt meg azután, hogy teste végleg feladta a harcot gyógyíthatatlan betegségével szemben. A férfi bízik a tudomány gyors fejlődésében, így úgy döntött, testét ne temessék földbe, inkább fagyasszák le, hogy alkalomadtán ismét életre tudják kelteni a tudósok. 

Finneyt csütörtökön, reggel 9 órakor nyilvánították halottnak, ezt követően testét még aznap este a scottsdale-i krionikai központba, az Alcor Life Extension Foundationba szállították, ahol eltávolították belőle a vért és más testfolyadékokat. A szakemberek ezeket olyan, az emberi szövetekre ártalmatlan kémiai anyagokkal pótolták, melyek a lefagyasztási folyamat során nem képeznek kristályokat.

Forrás: Thinkstock

Az elmúlt néhány napban a holttest hőmérsékletét folyamatosan csökkentették, hogy végül elérje a kívánt -195,5 Celsius-fokot. Ezt követően a testet egy alumínium tárolóba fektetik, amit feltöltenek 450 liter folyékony nitrogénnel: „Finney teste ebben az állapotban marad, míg nem lesznek meg azok a technikáink, amivel újra életre tudjuk majd őt kelteni, és meg tudjuk gyógyítani a betegségét" - mondta Max More, az intézet vezetője.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mindezidáig egyetlenegy embert sem sikerült feléleszteni a hibernációból, ráadásul a tudósok egy része lehetetlenségnek is tartja a műveletet. Ez azonban egyáltalán nem rettentette el Finney-t attól, hogy egyike legyen azoknak, akik lefagyasztatják magukat.