A zöldhályog, vagy más néven glaukóma a második helyen áll a vakságot okozó betegségek listáján. Megjelenése lehet rohamszerű, fájdalmakkal járó, de lehet alattomos, észrevétlen is. Mindkét esetben visszafordíthatatlan látáskárosodást okoz. A Life.hu szakértője, dr. Ozsváth Mária szemész szakfőorvos, akupunktúrás főorvos segítségével járta körbe a glaukóma kialakulásának, kezelésének kérdését.

A glaukóma hazánk körülbelül két százalékát érinti. Oka a látóideg megbetegedése. Elsődleges tünete a szem belső nyomásának akut (váratlan, rohamszerű) vagy krónikus megemelkedése. A szembelnyomás normál tartománya 10-21 Hgmm közé esik, ennek elfogadható mértéke azonban életkoronként változó.

A zöldhályog rendkívül súlyos károkat okozhat, ezért a szemészeti szűrések nagyon fontosak a betegség korai felismerésében. A betegség nem gyógyítható, a jelenlegi álláspont szerint egy életen át tartó problémáról van szó, azonban a felismert glaukóma kezelhető. Kezelni is kell, mert az elhanyagolt (fel sem ismert) zöldhályog előbb-utóbb vaksághoz, de legalábis a szem súlyos károsodásához vezet.

Forrás: Thinkstock

A glaukóma formái

Két típusú glaukómát ismerünk: az elsődleges és a másodlagos glaukómát, valamint megkülönböztetünk nyitott zugú és zárt zugú zöldhályogot.

Az elsődleges (primer) esetben a zöldhályogot a csarnokvíz-termelés és -felszívódás egyensúlyának felbomlása okozza. Ennek nyomán emelkedik a szem belnyomása, ez pedig a látóideg vérellátását rontja. A csökkent vérellátás nyomán - hosszú távon - a látás és a látótér is károsodik.
A másodlagos (szekunder) glaukómát valamilyen egyéb szembetegség váltja ki: ez lehet gyulladás, a szem sérülése, a szemen belüli érbetegség, esetleg magas vérnyomás vagy cukorbetegség. Ebben az esetben a szem nyomásának csökkentése mellett az alapbetegségre is fókuszálni kell.

A nyitott zugú zöldhályog nem okoz igazán érzékelhető, jellemző tüneteket, a zárt zugú glaukóma azonban ijesztő panaszokkal jelzi a betegség jelenlétét. A szemgolyó fájdalmassá válik és megkeményedhet, a fájdalom átterjedhet a koponya egyik felére. A látás váratlanul megromlik, a szem könnyezni kezd, bevörösödik, valamint fénykarikák alakulnak ki a fényforrások körül (dupla lámpakör). Bár komplex tünetek viszonylag kevés betegnél jelentkeznek egyszerre, a betegek körülbelül egytizedénél, az enyhébb, vagy egyenként jelentkező tünetek miatt sok beteg viszonylag későn fordul szakemberhez. Fel sem merül bennük, hogy a fejfájás, a fénykörök vagy a könnyező szem éppen a zöldhályog üzenete lenne. 

Forrás: Thinkstock

 Magas kockázatú lehet a betegség megjelenése az alábbi esetekben:

- családi halmozódás, vagyis akiknek a családjában már előfordult ez a betegség

- azok a betegek, akik szteroid tartalmú gyógyszereket szednek

- a dializált és vesetranszplantált betegek

- a negyven év felettiek

A kezelése egy életen át tart - szemcseppvarázs

A kezelés legfontosabb feladata a szem belnyomásának csökkentése, melyre a leggyakrabban szemcseppeket ír fel a kezelőorvos. Ilyenkor a csarnokvíz könnyebb elvezetését oldja meg a szemcsepp hatóanyaga. Néha gyógyszeres kezelés is szóba jöhet, esetleg műtét.

Néhány éve (2011-ben) vetette be az egészségügy azt a speciális, elektronikus szenzorral ellátott, a diagnosztizálásban jelentős kontaktlencsét, amely a nap 24 órájában, még a beteg alvása során is méri a szem belnyomását. A zöldhályog ugyanis, ahogy feljebb írtuk is, az esetek jelentős részében észrevétlenül végzi el látásroncsoló munkáját. A szemnyomás mértéke a nap során folyamatosan változik (ennek oka változó, ezer dolog befolyásolhatja, a sport vagy akár a stressz is), és a szem nem feltétlenül jelzi a kiugróan magas értéket sem. Ez az eszköz azonban folyamatosan nyomon követi, és egyfajta nyomásgörbét készít, ami a kontaktlencse kivétele után egészen egyszerűen letölthető.

Egy másik kontaktlencse viszont már nem a diagnosztikában, hanem a a betegség kezelésében lehet jelentős. A National Meeting of the American Chemical Society konferenciáján mutattak be egy speciális, E-vitamin tartalmú kontaktlencsét, amely a remények szerint hatékonyan segítiheti majd a glaukóma kezelését. A glakóma kutatásával foglalkozó szakemberek szerint ugyanis a szemcseppes terápia egyik legfőb problémája, hogy a könnyezés által a hatóanyag jelentős része kikerül a szemből. Az E-vitamin tartalmú kontaktlencsék azonban természetes akadályt állítanak az elszivárgó hatóanyagok elé, így eredményesebb lehet a gyógyszeres terápia.

A zöldhályog kezelése mellett a látássérülés korrigálásának kérdése is felmerül. Gyakori és teljesen jogos például a kérdés (különösen kamasz gyerekek vagy fiatal nők esetén), hogy szabad-e kontaktlencsét viselni a látás korrigálására. Szakértőnk, dr. Ozsváth Mária szemész szakfőorvos, akupunktúrás főorvos véleménye szerint a már diagnosztizált glaukóma esetében az optikai kontaktlencse viselése nem ajánlott, bár vannak kivételek, ezek azonban minden egyes esetben egyedi orvosi elbírálás alapján történnek.

Forrás: Thinkstock

Gyönyörű, hatalmas szem - lehet, hogy glaukómás a babád?

Gyerekeknél is megjelenhet a zöldhályog, sőt, a veleszületett zöldhályog is ismert az egészségügyben. Ilyenkor látványos jellel üzen a baba: az arc, a fej méreteihez viszonyítva túl nagy a szem.

A gyerekkori zöldhályog kialakulásának hátterében a kutatók szerint genetikai hiba állhat. A University of Alberta kutatócsoportja  például az emberi örökítőanyag, a DNS olyan hibáját tanulmányozta, amely gyakran fordul elő gyermekkori zöldhályogban szenvedőknél. Felfedezték, hogy az emberi hatos kromoszómán létezik egy olyan szakasz, amelyen gyermekkori glaukómás betegek esetében az egészségesekénél több, illetve a megszokottnál kevesebb genetikai anyag található.