Kontaktlencse, szemcsepp, műtét - csodavárás a zöldhályog kezelésében

Forrás: Thinkstock -
betegség glaukóma egészség szembetegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A zöldhályog, vagy más néven glaukóma a második helyen áll a vakságot okozó betegségek listáján. Megjelenése lehet rohamszerű, fájdalmakkal járó, de lehet alattomos, észrevétlen is. Mindkét esetben visszafordíthatatlan látáskárosodást okoz. A Life.hu szakértője, dr. Ozsváth Mária szemész szakfőorvos, akupunktúrás főorvos segítségével járta körbe a glaukóma kialakulásának, kezelésének kérdését.

A glaukóma hazánk körülbelül két százalékát érinti. Oka a látóideg megbetegedése. Elsődleges tünete a szem belső nyomásának akut (váratlan, rohamszerű) vagy krónikus megemelkedése. A szembelnyomás normál tartománya 10-21 Hgmm közé esik, ennek elfogadható mértéke azonban életkoronként változó.

A zöldhályog rendkívül súlyos károkat okozhat, ezért a szemészeti szűrések nagyon fontosak a betegség korai felismerésében. A betegség nem gyógyítható, a jelenlegi álláspont szerint egy életen át tartó problémáról van szó, azonban a felismert glaukóma kezelhető. Kezelni is kell, mert az elhanyagolt (fel sem ismert) zöldhályog előbb-utóbb vaksághoz, de legalábis a szem súlyos károsodásához vezet.

Forrás: Thinkstock

A glaukóma formái

Két típusú glaukómát ismerünk: az elsődleges és a másodlagos glaukómát, valamint megkülönböztetünk nyitott zugú és zárt zugú zöldhályogot.

Az elsődleges (primer) esetben a zöldhályogot a csarnokvíz-termelés és -felszívódás egyensúlyának felbomlása okozza. Ennek nyomán emelkedik a szem belnyomása, ez pedig a látóideg vérellátását rontja. A csökkent vérellátás nyomán - hosszú távon - a látás és a látótér is károsodik.
A másodlagos (szekunder) glaukómát valamilyen egyéb szembetegség váltja ki: ez lehet gyulladás, a szem sérülése, a szemen belüli érbetegség, esetleg magas vérnyomás vagy cukorbetegség. Ebben az esetben a szem nyomásának csökkentése mellett az alapbetegségre is fókuszálni kell.

A nyitott zugú zöldhályog nem okoz igazán érzékelhető, jellemző tüneteket, a zárt zugú glaukóma azonban ijesztő panaszokkal jelzi a betegség jelenlétét. A szemgolyó fájdalmassá válik és megkeményedhet, a fájdalom átterjedhet a koponya egyik felére. A látás váratlanul megromlik, a szem könnyezni kezd, bevörösödik, valamint fénykarikák alakulnak ki a fényforrások körül (dupla lámpakör). Bár komplex tünetek viszonylag kevés betegnél jelentkeznek egyszerre, a betegek körülbelül egytizedénél, az enyhébb, vagy egyenként jelentkező tünetek miatt sok beteg viszonylag későn fordul szakemberhez. Fel sem merül bennük, hogy a fejfájás, a fénykörök vagy a könnyező szem éppen a zöldhályog üzenete lenne.

Forrás: Thinkstock

Magas kockázatú lehet a betegség megjelenése az alábbi esetekben:

- családi halmozódás, vagyis akiknek a családjában már előfordult ez a betegség

- azok a betegek, akik szteroid tartalmú gyógyszereket szednek

- a dializált és vesetranszplantált betegek

- a negyven év felettiek

A kezelése egy életen át tart - szemcseppvarázs

A kezelés legfontosabb feladata a szem belnyomásának csökkentése, melyre a leggyakrabban szemcseppeket ír fel a kezelőorvos. Ilyenkor a csarnokvíz könnyebb elvezetését oldja meg a szemcsepp hatóanyaga. Néha gyógyszeres kezelés is szóba jöhet, esetleg műtét.

Néhány éve (2011-ben) vetette be az egészségügy azt a speciális, elektronikus szenzorral ellátott, a diagnosztizálásban jelentős kontaktlencsét, amely a nap 24 órájában, még a beteg alvása során is méri a szem belnyomását. A zöldhályog ugyanis, ahogy feljebb írtuk is, az esetek jelentős részében észrevétlenül végzi el látásroncsoló munkáját. A szemnyomás mértéke a nap során folyamatosan változik (ennek oka változó, ezer dolog befolyásolhatja, a sport vagy akár a stressz is), és a szem nem feltétlenül jelzi a kiugróan magas értéket sem. Ez az eszköz azonban folyamatosan nyomon követi, és egyfajta nyomásgörbét készít, ami a kontaktlencse kivétele után egészen egyszerűen letölthető.

Egy másik kontaktlencse viszont már nem a diagnosztikában, hanem a a betegség kezelésében lehet jelentős. A National Meeting of the American Chemical Society konferenciáján mutattak be egy speciális, E-vitamin tartalmú kontaktlencsét, amely a remények szerint hatékonyan segítiheti majd a glaukóma kezelését. A glakóma kutatásával foglalkozó szakemberek szerint ugyanis a szemcseppes terápia egyik legfőb problémája, hogy a könnyezés által a hatóanyag jelentős része kikerül a szemből. Az E-vitamin tartalmú kontaktlencsék azonban természetes akadályt állítanak az elszivárgó hatóanyagok elé, így eredményesebb lehet a gyógyszeres terápia.

A zöldhályog kezelése mellett a látássérülés korrigálásának kérdése is felmerül. Gyakori és teljesen jogos például a kérdés (különösen kamasz gyerekek vagy fiatal nők esetén), hogy szabad-e kontaktlencsét viselni a látás korrigálására. Szakértőnk, dr. Ozsváth Mária szemész szakfőorvos, akupunktúrás főorvos véleménye szerint a már diagnosztizált glaukóma esetében az optikai kontaktlencse viselése nem ajánlott, bár vannak kivételek, ezek azonban minden egyes esetben egyedi orvosi elbírálás alapján történnek.

Forrás: Thinkstock

Gyönyörű, hatalmas szem - lehet, hogy glaukómás a babád?

Gyerekeknél is megjelenhet a zöldhályog, sőt, a veleszületett zöldhályog is ismert az egészségügyben. Ilyenkor látványos jellel üzen a baba: az arc, a fej méreteihez viszonyítva túl nagy a szem.

A gyerekkori zöldhályog kialakulásának hátterében a kutatók szerint genetikai hiba állhat. A University of Alberta kutatócsoportja például az emberi örökítőanyag, a DNS olyan hibáját tanulmányozta, amely gyakran fordul elő gyermekkori zöldhályogban szenvedőknél. Felfedezték, hogy az emberi hatos kromoszómán létezik egy olyan szakasz, amelyen gyermekkori glaukómás betegek esetében az egészségesekénél több, illetve a megszokottnál kevesebb genetikai anyag található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.