Hétfőig kérhetik a szülők lánygyermeküknek a HPV elleni oltást

Forrás: AFP/Getty Images/Joe Raedle -
HPV kérelem ÁNTSZ szülő lánygyermek oltás méhnyakrák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jövő hétfőn lejár az a határidő, ameddig a szülők nyilatkozhatnak arról, kérik-e lánygyermeküknek a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást – hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ. Magyarországon évente 1400-1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak.

Minden 12. életévét betöltött, 7. osztályos lány jogosult a térítésmentes oltásra, amelyet az iskolaorvos ad be. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség hat hónap különbséggel. Az oltással a méhnyakrák-megbetegedések kialakulásáért felelős HPV-fertőzést lehet megakadályozni, és a vakcina azoknál a lányoknál a leghatékonyabb, akik még nem fertőződtek meg a vírussal.

Forrás: AFP/Getty Images/Joe Raedle

Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene. Ezáltal a szervezet képes lesz kivédeni a fertőzést, hiszen a vakcina éveken keresztül jelentős védelmet nyújt a lányok számára a vírus ellen – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Az állam által felajánlott HPV elleni védőoltás és a beadása is a jogosultak számára mindkét dózisnál térítésmentes. A költségeket a központi költségvetésből fedezik.

A méhnyakrák 2012-ben a világon a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés volt a nők körében, Magyarországon évente átlagosan 1400-1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizáltak. Legutóbb egy fiatal magyar énekesnő, Pete Zsófi szomorú halálhíréről számoltunk be, aki méhnyakrákkal küzdött.

Egy brit professzor korábban azért kampányolt, az oltást ne csak a lányok, de a fiúk is megkaphassák.

"Kevesen tudják, hogy a citológiai szűrés, amelyre évente egyszer életkorodtól függően behívnak, vagy magadtól megjelensz, nem egyenlő a HPV szűréssel, amely már a veszélyes vírus korai jelenlétére is azonnal felhívja a figyelmet. Amikor a kötelező nőgyógyászati méhnyakrák-szűrésre, azaz a sejtek citológiai vizsgálatára mész, az nem jelenti azt, hogy "egyfüst alatt" HPV vizsgálatot is végeznek. Ez ugyanis ma hazánkban nem tartozik bele a rutinszűrésbe. Ezt külön kell kérni vagy indokolt esetben az orvos javasolja a betegnek."

A részletes cikket a témáról IDE kattintva tudod elolvasni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.