Jövő hétfőn lejár az a határidő, ameddig a szülők nyilatkozhatnak arról, kérik-e lánygyermeküknek a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást – hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ. Magyarországon évente 1400-1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak.

Minden 12. életévét betöltött, 7. osztályos lány jogosult a térítésmentes oltásra, amelyet az iskolaorvos ad be. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség hat hónap különbséggel. Az oltással a méhnyakrák-megbetegedések kialakulásáért felelős HPV-fertőzést lehet megakadályozni, és a vakcina azoknál a lányoknál a leghatékonyabb, akik még nem fertőződtek meg a vírussal. 

Forrás: AFP/Getty Images/Joe Raedle

Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene. Ezáltal a szervezet képes lesz kivédeni a fertőzést, hiszen a vakcina éveken keresztül jelentős védelmet nyújt a lányok számára a vírus ellen – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Az állam által felajánlott HPV elleni védőoltás és a beadása is a jogosultak számára mindkét dózisnál térítésmentes. A költségeket a központi költségvetésből fedezik.

A méhnyakrák 2012-ben a világon a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés volt a nők körében, Magyarországon évente átlagosan 1400-1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizáltak. Legutóbb egy fiatal magyar énekesnő, Pete Zsófi szomorú halálhíréről számoltunk be, aki méhnyakrákkal küzdött. 

Egy brit professzor korábban azért kampányolt, az oltást ne csak a lányok, de a fiúk is megkaphassák

"Kevesen tudják, hogy a citológiai szűrés, amelyre évente egyszer életkorodtól függően behívnak, vagy magadtól megjelensz, nem egyenlő a HPV szűréssel, amely már a veszélyes vírus korai jelenlétére is azonnal felhívja a figyelmet. Amikor a kötelező nőgyógyászati méhnyakrák-szűrésre, azaz a sejtek citológiai vizsgálatára mész, az nem jelenti azt, hogy "egyfüst alatt" HPV vizsgálatot is végeznek. Ez ugyanis ma hazánkban nem tartozik bele a rutinszűrésbe. Ezt külön kell kérni vagy indokolt esetben az orvos javasolja a betegnek."

A részletes cikket a témáról IDE kattintva tudod elolvasni!