HPV-oltást a fiúknak is! Az orális szex veszélyei

HPV orális szex daganatos betegségek védekezés oltás rák (betegség)
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
John Ashton professzor, a brit Népegészségügyi Intézet elnöke szerint nem lenne szabad a HPV-védőoltást csak a lányokra korlátozni - a kamasz fiúknak is kellene kapniuk az orális szex okozta rák megelőzésére.

A professzor úgy véli, hogy a fiúk beoltásával csökkenteni lehetne az orális szex következtében kialakuló rákos esetek számát. "Michael Douglas színész nemrégiben felszólalt a kérdésben, ami segített felhívni a figyelmet a HPV bizonyos típusai és a rák közötti összefüggésre. A rák fő kockázati tényezői természetesen a dohányzás és az alkoholfogyasztás, de sok ember, különösen a kamaszok, nem ismerik fel a védekezés nélküli szex kockázatait" - magyarázta a professzor.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A szakértő azt is hozzátette, fontos, hogy minden információt megadjunk gyermekeinknek és fiataljainknak a biztonságos szexről, és arról, hogyan védekezhetnek óvszerrel és latexkendővel (dental dam). Éppen ezért a kamasz lányok mellett a kamasz fiúknak is érdemes beadni a HPV elleni védőoltást, ami például Ausztráliában már rutinnak számít.

"Mindenkit meg kell óvnunk a HPV-fertőzés veszélyétől, különösen a homoszexuális férfiakat" - hívta fel a figyelmet Ashton. Nagy-Britanniában jelenleg minden 12-13 éves lánynak felajánlják a védőoltást.

HPV: Megelőzhető, mégis százak halnak belehttp://www.life.hu/gyogyulj/20130215-hpv-virus-megelozheto-lenne-megis-szazak-halnak-bele-a-mehnyakrakba.html"Azt terjesztették, 5 fiúval szexeltem a falunapon"http://www.life.hu/anyaskodj/20130620-cyberbullying-virtualis-kinzoeszkoz-a-kamaszok-kezeben.htmlOkos és makacs? Így kezeld a feleselő kiskamaszt!http://www.life.hu/anyaskodj/20130412-vita-a-kamaszgyerekkel-megoldasi-technikak-szuloknek-csernus-dokitol.htmlTúl kövér, nem elég okos, csúfolják? Így kezeld a kisiskolások és kamaszok leggyakoribb problémáithttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20120926-tul-kover-nem-eleg-okos-csufoljak-kikozositik-a-kisiskolasok-es.htmlAnya, itt aludhat a barátom? Így kezeld kamasz gyermekeid szerelmi életéthttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20120905-kamaszkoru-gyerekek-problemai-es-nevelese-lazadas-szexuais-elet-felvilagositas.htmlCsúnyák, mégis szépnek látják magukat - Anorexiás kamaszokhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120523-csunyak-megis-szepnek-latjak-magukat-anorexias-kamaszok.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.