Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott, csökkentett nátrium tartalmú étkezési só tételeket rendelt vissza azonnal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az intézkedés a Compex-Só Kft. 2014-ben gyártott, csökkentett nátrium tartalmú termékeit érinti. A Nébih felhívja a figyelmét arra, hogy a termék fogyasztása nem biztonságos. A visszahívott terméket (lásd lenti fotó!) a vásárlás helyére lehet visszavinni – írja az MTI. 

Forrás: Nébih

A Compex-Só Kft. nyírtassi üzemében idén többször állati takarmányozásra szánt kálium-kloridot használtak fel összesen 13,3 tonna csökkentett nátrium tartalmú étkezési vákuum só gyártásához. A laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy a forgalomba hozott termékek nátrium és kálium tartalma változó, a gyártmánylap szerinti 70 százalék nátrium-klorid és 30 százalék kálium-klorid arány helyett előfordult 100 százalékos kálium-klorid, de 90 százalékos nátrium-klorid tartalom is.

A túlzott kálium bevitel veseelégtelenségben szenvedő betegeknek kedvezőtlen lehet. A fogyasztó félrevezetése a vártnál magasabb nátrium tartalom is, ezért az összes 2014-ben gyártott terméket visszahívták, forgalmazását megtiltották.