Életet menthet a babaultrahang

Forrás: Thinkstock -
betegség szűrés egészség ultrahang újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a kisbabák négy százalékánál előfordul valamilyen rendellenesség vagy fejlődési zavar. Minél korábban derül fény ezekre a problémákra, annál nagyobb az esély a kezelésre, a kialakuló betegség megelőzésére, sőt akár a baba életét is megmentheti a korai diagnózis.

Az egyik leghatékonyabb és teljesen veszélytelen, valamint fájdalommentes szűrővizsgálat az ultrahang. A babák körében ultrahangszűrési program keretében hathetestől hat hónapos korig javasolják azt a vizsgálatot, mely során az esetleges elváltozások kiderülhetnek. A szűrés során vizsgálják a koponyát, a hasi szerveket, valamint a csípőt is. Így a szakemberek időben képet kapnak az agy szerkezetéről, például az agykamrák helyzetéről, de idejekorán felismerhetők az anatómiai elváltozások is. Vizsgálják a babák máját, lépét, epéjét, hasnyálmirigyét, a kismedencei szerveket és a vesét is.

Forrás: Thinkstock

A vizsgálatok a teljesen egészségesen született babák esetén is javasolt, de különösen fontos azoknál a csecsemőknél, akik koraszülötten jöttek világra, esetleg szülési komplikáción estek át, oxigénhiányos állapotot szenvedtek el, izomtónuszavart mutatnak, esetleg valamilyen fertőzést szereztek. Azoknál a kicsiknél is rendkívül fontos lehet az ultrahangvizsgálat, akik ikerterhességből születtek, méhen belüli téraránytalanságtól szenvedtek, fogó vagy vákuumos műtét segítette a születésüket, illetve a családban más családtagnál ismert olyan elváltozás, amely "gyanúra adhat okot".

Fontos felismerni, hogy a babák ultrahangvizsgálata nem luxus, nem egy felesleges egészségügyi kör, nagyon is kézzelfogható eredményei vannak az elvégzett vizsgálatoknak, még akkor is, ha a szűrésen átesett kicsi nem tartozik egyik rizikócsoportba sem, hiszen az eredmények nagyon sok kapaszkodót kínálnak a gyerekorvosok számára.

A vizsgálat egyébként gyors, alig 20 percet vesz igénybe, és azon felül, hogy a használt gél hűvös - és ezt nem feltétlenül szeretik a babák -, az egész procedúra fájdalommentes.

Forrás: Thinkstock

Kucsera Bernadett néhány hete interjúalanyunk volt, a Jön a baba Hadas Krisztával című műsorban szerepel a családjával. Ennek kapcsán beszélgettünk vele akkor. Berni férje a kisfiuk születése előtt esett át vesetranszplantáción. A babájukon, Zsombin pedig életmentő műtétet kellett végrehajtani, mert gyomorkimenet-szűkülete volt. A szülők a műtét után úgy gondolták, hogy mindenképp megvizsgáltatják a kicsit: babaultrahangon vettek részt.

Az anyuka mesélt a tapasztalataikról:

"Már a műsor készítése során, amikor még csak vártuk a babát, felmerült a gondolat, hogy az ultrahang nagyon hasznos szűrés lenne. Ám Zsombi még csak háromhetes volt, amikor gondok jelentkeztek a táplálásával, nem volt idő kivárni a hat hetet (nagyjából ettől az életkortól javasolják a babaultrahangot a szakemberek), szóval nálunk előbb jelentkezett a betegség, semmint eljuthattunk volna a vizsgálatra. A műtét után azonban nem halogattuk tovább és bejelentkeztünk ultrahangra. Szerintem nagyon fontos a szűrés, tekintve a párom vesebetegségét is, meg Zsombi gyomorkimenet-szűkületét. Engem megnyugtatott, hogy nem találtak semmilyen elváltozást. A kisfiam egészséges! A vizsgálat pedig tényleg gyors, és nem fájdalmas. Zsombor ugyan sírt egy sort, de csak azért, mert már éhes volt."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.