Az alkohol szívre és az érrendszerre gyakorolt hatása máig vitatott kérdés. Időről időre felröppennek egymásnak ellentmondó állítások, melyek szerint használ, vagy éppen árt az (akár kis mennyiségű) alkohol is.

A Szívderítő oldalán is találtunk olyan kérdést, amely az alkohol hatásait firtatja: "Aki szívbeteg vagy gondja van a vérnyomásával az már nem is ihat alkoholt vagy csak kis mértékben?"

A Szívderítő szakértője, dr. Benczúr Béla belgyógyász, kardiológus véleménye szerint a kis mennyiségű vörösborral kapcsolatban nem változott az egészségügy általános véleménye:

Forrás: Thinkstock

Alapesetben is azt javasoljuk, hogy a nők napi 1 italt (ez kb. 1 dl vörösbor), a férfiak 2 italt (2 dl vörösbor) fogyasszanak, ne többet. A tömény több szempontból is rossz: emeli a vérnyomást, sok kalória van benne, az idegsejtekre és a májra gyakorolt hatásáról nem is beszélve. A sör kevésbé tanácsos, hiszen hizlal, illetve bizonyos esetekben a szívelégtelenség kialakulását elősegítheti. Ha valaki szívbeteg, az előbbiek hatványozottan igazak, ugyanakkor a kis mennyiségű vörösborfogyasztás jótékony hatásai (erek ellazítása, érvédelem, koleszterin csökkentése, antioxidáns hatás) igazoltak és például infarktus után sem ellenjavallt.