szívritmuszavar betegség szívderítő szívbetegség egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szív erős és egyenletes lüktetése megnyugtató. Ám mi van akkor, ha ez a ritmus megváltozik, ha a szív kihagy egy ütemet?

A kérdés a Szívderítő olvasóit is foglalkoztatja, egy látogató például a párja szívverését hallgatva rémült meg: "A párom nagyon makacs természetű, és nem akar orvoshoz fordulni a problémájával. Akkor vettem észre, hogy szabálytalanul ver a szíve, mikor tévézés közben a mellkasára feküdtem. Szerinte semmi probléma nincs vele, de szerintem tökre ütemtelenül dobog. Lehet, hogy szívritmuszavar?"

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő.hu szakértője, dr. Benczúr Béla belgyógyász, kardiológus véleménye szerint ilyen esetekben orvoshoz kell fordulni, hiszen csakis az EKG eredménye adhat pontos képet a ritmus megváltozásának hátteréről:

"Nagyon fontos dolog, amit említ, hiszen az egyik leggyakoribb ritmuszavar a pitvarfibrilláció, sokszor csak ennyi jele van (ütemtelen szívverés, kihagyás). Önmagában nem jelent életveszélyt, elég jól tolerálják is az emberek, viszont vérrögképződésre és következményes stroke-ra hajlamosíthat, nem véletlen a kampány: Szívvel a stroke ellen! Igaz, hogy ez idősebb korban gyakoribb, de bármikor előfordulhat és alvadásgátlót igényel a stroke megelőzése érdekében. Vagyis készülnie kell egy EKG-nak, ez alapján orvosa felismeri, hogy valóban pitvarfibrillációról van-e szó, amely alvadásgátlást igényel, illetve megszüntethető, vagy ártalmatlan, más jellegű szívritmuszavarról."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.