Ebola-vírussal fertőződött meg egy spanyol ápolónő egy madridi kórházban. Ő az első, aki Afrikán kívül kapta meg a járványos betegséget - jelentette be a spanyol egészségügyi minisztérium.

A nővér tagja volt annak a kórházi csoportnak, amely egy Sierra Leonéból Ebola-fertőzéssel hazatért 69 éves spanyol papot kezelt, aki a múlt hónapban belehalt a betegségbe. A miniszter közölte: mindent megtettek, hogy biztosítsák a beteget ápoló kórházi személyzet és az egész lakosság egészségét. Az elhunyt atyát boncolás nélkül elhamvasztották az esetleges fertőzések megelőzése érdekében – írja az Origo.  

Forrás: AFP/Dominique Faget

Az ápolónőn végzett két teszt is pozitív eredménnyel végződött, ezért elkülönítették. Állapota stabil. A minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy bárkit megfertőzött volna. Az egészségügyi hatóságok megfigyelés alatt tartják azt a 30 tagú egészségügyi csoportot, amely a spanyol papot kezelte.
A betegség Nyugat-Afrikában már több mint 3400 emberrel végzett a WHO adatai szerint.

Legutóbb Amerikában ütötte fel a fejét, egy dallasi kórházban pozitív eredménnyel zárult egy páciens Ebola-vizsgálata.

Az amerikai elnök közben kilátásba helyezte a légi utasok szigorúbb ellenőrzését az Ebola megfékezése érdekében.

Így védekezz az Ebola ellen
Hatásos ellenszere a szappan, a fehérítőszer, a napfény vagy a szárítás. A vírust tartalmazó váladékkal szennyezett ruhák gépi mosása megöli a kórokozót. Az Ebola-vírus csak rövid ideig életképes közvetlen napsugárzásnak kitett vagy kiszáradt felületeken.