Varázslatos szempárok a világ minden tájáról

Vakság szűrés világnap látás szempár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Október 9-e a látás világnapja. Friss adatok szerint évente hazánkban hatezren vakulnak meg, pedig megfelelő szűrésekkel ez megelőzhető lenne. Vigyázz hát a szemed fényére!

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható, és hogy a kormányokat és különböző szervezeteket bíztassák az egységes megelőzési beruházásokra. 2000-ben kezdeményezték a „Látás 2020" programot is, amelynek célja, hogy 2020-ra megszűnjék a megelőzhető vakság előfordulása.

Megfelelő szűrőprogramokkal és a szükséges egészségügyi ellátással ötből négy esetben megelőzhető a látássérülés - mondta az IAPB, a vakság megelőzésére alakult nemzetközi hivatal európai igazgatója a látás világnapjának országos sajtótájékoztatóján.

Ahány ország, annyi szempár! Nézd meg az alábbi képen, mi a jellemző a különböző nemzeteknél!

/1410/Var_z2014109135033

Bár a legtöbb látássérült Afrika és Ázsia fejlődő országaiban él, Európában, ezen belül Magyarországon is fontos probléma ez, mivel nálunk mintegy hatezren vakulnak meg! Pedig az esetek nyolcvan százalékában ezt el lehetne kerülni.

Magyarországon 14 éve működtetnek programot a megelőzhető vakság megszüntetésére, és azért, hogy a vakok, látássérültek visszanyerhessék a teljes élet, a munkaképesség, az önellátás lehetőségét.

Romlik a szemed? Akkor figyelj! Vannak olyan ételek, amelyek segítik látásodat! Kattints IDE a részletekért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.