"Az ország fél, az emberek félnek ettől a betegségtől" - jelentette ki csütörtökön Sylvia Burwell egészségügyi miniszter, miután elhunyt az első Amerikában diagnosztizált ebolás beteg. 

 

 

A Dallasban elhunyt, libériai állampolgárságú Thomas Eric Duncan hozzátartozói az amerikai sajtónak nyilatkozva kifogásolták, hogy a férfit csak több napos késéssel kezdték el kezelni, későn kapott kísérleti gyógyszert és akkor sem azt, amit azok, akiknek sikerült túlélniük a kórt. Arra hívták fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban eddig minden fehér bőrű beteg felépült az Ebolából. A rokonok szerint Duncan tragédiájában az is közrejátszhatott, hogy nem volt megfelelő biztosítása.

Forrás: AFP/Dominique Faget

A WHO adatai szerint az idei járványban eddig csaknem négyezren - minden második beteg - vesztették életüket. A halálozási ráta csaknem 50 százalékos. A legújabb információk szerint Texasban szerda óta kórházi megfigyelés alatt tartanak egy rendőrt, aki megfordult abban a lakásban, ahol Duncan lakott, Wisconsinban pedig egy őrizetes nőt küldtek elkülönítőbe annak ellenére, hogy nem voltak tünetei. Jó hír azonban, hogy mégsem Ebola-fertőzött az a cseh férfi, akit ezzel a gyanúval kezeltek csütörtök óta egy prágai kórházban.

A The Daily Beast szerint az amerikai kórházakban országszerte, Honolulutól Salt Lake Cityn át Washingtonig megszaporodott a pánikszerű hívások és megfázásszerű tünetekkel jelentkezők száma - függetlenül az amerikai járványvédelmi hatóság folyamatos, kampányszerű híradásaitól, miszerint a járvány kizárólag a betegek testnedveivel terjed.

Megelőzés és sztrájk

A megelőzés érdekében az Egyesült Államok keleti felének nemzetközi repülőterein szombattól kötelező szűrésnek - kikérdezésnek és kézi szkenneres testhőmérséklet-ellenőrzésnek - vetik majd alá a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkező utasokat. Jeh Johnson belbiztonsági miniszter csütörtökön kijelentette: a cél az, hogy a reptéri szűrést minél több határátkelőhelyre kiterjesszék. A képviselők levélben sürgetik Barack Obamát, hogy tiltsa meg a beutazást az Ebola által leginkább sújtott országokból, és korlátoztassa a vízumkiadást.


Eközben New Yorkban mintegy 200 repülőgép-takarító sztrájkolt az Ebola miatt, a kongresszus pedig azt sürgette, hogy tiltsák meg az Egyesült Államokba történő beutazást a járvány által leginkább sújtott nyugat-afrikai országokból. A repülőgép-takarítók csütörtökön az ellen tiltakoztak, hogy miközben a mellékhelyiségekből gyakran hányást és ürüléket is el kell távolítaniuk, nem kapnak megfelelő védőfelszerelést.