Sokszor mondjuk, hogy gyorsabban dobog a szívünk, ha meglátunk valakit, aki tetszik. Azt is tudjuk, hogy a premenstruációs szindrómát kísérheti szapora szívverés, és néha egy jó presszótól is úgy érezhetjük, mindjárt kiugrik a szívünk a helyéről.

Van, akinek egyetlen csésze kávé is erős szívdobogást okoz, míg mások ugyanezt elfogyasztva jóízű álomba merülnek. Mindenki máshogy reagál az effajta ingerekre, melyek mögött a legtöbb esetben nincs semmiféle kóros elváltozás. Nem árt azonban vigyázni!

Forrás: Thinkstock

Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"Az erős szívdobogást nyugalmi helyzetben mi okozhatja? Vannak random napok, mikor ez jelentkezik nálam is, de nem vettem észre, hogy valamit másképp csinálnék, ami ezt kiválthatja."

A Szívderítő szakértője, dr. Benczúr Béla tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"A szívünk minden külső hatásra reagál, gondoljon csak arra, mit érez a szerelmes, ha megpillantja a kedvesét: megdobban a szíve, gyorsabban ver. Vagyis nem feltétlen szívbetegség jele.

A nyugalmi szapora szívverés, ha a környezeti tényezőket kizárhatjuk, lehet vashiány, pajzsmirigy-túlműködés, lázas állapot jele is, de a legtöbbször ártalmatlan jelenség. Ha mindezeken felül valami gyanúsat tapasztal, EKG vizsgálat javasolt."