Jenn Ackerman hónapokat töltött egy amerikai börtönben, ahol különböző mentális betegségekben szenvedő veszélyes bűnözők – kábítószerfüggő sorozatgyilkosok, erőszaktevők – raboskodnak. A Trapped elnevezésű projekt keretein belül elkészült fotók a társadalom peremén élők hétköznapjait mutatják meg.

A súlyos elmezavarral küszködő, erőszakra hajlamos kábítószerfüggők száma napról napra növekszik világszerte. Azon túl, hogy számos országban létrehoztak már különböző büntetés-végrehajtási intézményeket számukra, ahol a szabadságvesztés ideje alatt orvosi ellátásban is részesülhetnek, a szakemberek folyamatosan kutatják, hogyan csökkenthetők az erőszakos cselekedetek a súlyos elmebetegségben szenvedő emberek esetében.

/1410/Less_2014102716195

A Journal of Substance Abuse Treatment internetes számában megjelent új kutatásból az derül ki, hogy a kábítószerfüggés elsőként való kezelésével nagyobb valószínűséggel csökkenthetők az erőszakos cselekedetek a súlyos elmebetegségben szenvedő emberek esetében. Az elmezavarban szenvedő betegek többsége nem erőszakos, de a súlyos elmebetegségben szenvedők nagyobb valószínűséggel követnek el erőszakos cselekedeteket, mint az általános népesség tagjai. A kutatók azt is hozzátették, hogy gyakran áll fenn összefüggés a súlyos elmezavar, a kábítószer-függőség és az erőszak között. Annak ellenére azonban, hogy sok szakértő véli úgy, az elmebetegség tüneteinek kezelésével csökkenthető az erőszak kockázata, a friss kutatás ennek ellentmondó eredményt hozott.

Forrás: Jenn Ackerman

A kutatók háromszáz beteget követtek nyomon hat hónapig, akik kábítószer-függőség és elmezavar miatt egy járóbeteg-kezelési programban vettek részt. "Eredményeink azt mutatták, hogy a kezeléseken való részvétel rendkívül fontos ezeknél a betegeknél, és a programoknak olyan intervenciókat kell tartalmazniuk, amelyek valószínűleg csökkentik a függőséget, mivel ez a későbbi erőszakosság kockázatának járulékos előnyével is járhat a kettős diagnózissal rendelkező betegek esetében” – mondta a tanulmány társszerzője, Clara Bradizza, a Buffalói Egyetem munkatársa. "Ez pedig nem pusztán javítja az érintett személyek és családtagjaik életminőségét, hanem az egész társadalom számára is biztonságosabb környezetet teremt."