A védőnők több mint ezer kistelepülésen kezdik meg a méhnyakrák-szűrést a következő hónapokban. Így olyan helyeken is elérhető lesz a vizsgálat, ahol nincs nőgyógyász.

Az Országos Tisztiorvosi Szolgálat kiterjeszti a 2013-ban indult programját, így olyan településeken is elérhetővé válhat az életmentő szűrővizsgálat, ahol nincs nőgyógyász – tudósít az RTL Híradója. Eddig 236 védőnő végzett ilyen szűrést, most plusz 600-an csatlakoznak a programhoz. 

Forrás: Thinkstock

Az egészségügyi államtitkár azt mondta, az a terv, hogy ha ez a kísérlet jól sikerül és a védőnők nagy részét sikerül kiképezni, akkor minden magyar településen elérhető lesz ez a szolgáltatás.
Évente 400 nő hal bele Magyarországon a méhnyakrákba, pedig a betegség – ha időben felfedezik – gyógyítható.

"Kevesen tudják például, hogy a citológiai szűrés, amelyre évente egyszer életkorodtól függően behívnak, vagy magadtól megjelensz, nem egyenlő a HPV szűréssel, amely már a veszélyes vírus korai jelenlétére is azonnal felhívja a figyelmet. Amikor a kötelező nőgyógyászati méhnyakrák-szűrésre, azaz a sejtek citológiai vizsgálatára mész, az nem jelenti azt, hogy 'egyfüst alatt' HPV vizsgálatot is végeznek."
 
A Life.hu teljes cikkéért a témában kattints IDE