A szív- és érrendszer megbetegedései egyre fiatalabb korosztályban jelentkeznek, nem ritka a negyven év alatti páciens, de extrém esetben akár a huszas korosztály tagjai is érintettek lehetnek.

Nem csoda hát, hogy az úgynevezett veszélyzónában lévőkben felmerül a kérdés, mitévők legyenek a problémák megelőzésében.

Forrás: Thinkstock

Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"Édesapám szívbetegségben halt meg, sokáig kezelték magas vérnyomással is. Én aktív életet élek, sportolok, nincsenek szívpanaszaim. 46 évesen van valami teendőm? A hajlam öröklődik?"

A Szívderítő szakértője, dr. Benczúr Béla tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"Édesapja sajnálatos infarktusa egyértelműen emeli az ön kockázatát, hiszen jól tudjuk, hogy akinek a családjában a vérrokonok között előfordult már szívinfarktus, az kockázati tényezőnek számít, főleg ha közeli rokonról - ez esetben az édesapjáról - van szó. Ez aláhúzza annak a jelentőségét, miért van az ön esetében jelentősége a legalább évente végzett szív-érrendszeri szűrésnek.

Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a koszorúér-betegség, illetve az ennek hatására létrejövő infarktus kialakulását számos környezeti, életmódbeli tényező is befolyásolja, amelyek így nem öröklődnek (kivéve ha a gyorséttermekben táplálkozó elhízott szülők elhízott gyerekeit nézzük - az életmód, a szokások szintén örökölhetők). A megelőzésben minden olyan életmódbeli tényezőnek, amit tegnap a Szívünk Napján is hallhatott, óriási a jelentősége: rendszeres testmozgás, dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mellőzése, súlytöbblet csökkentése, egészséges étrend, évente szűrővizsgálatok."