Mi lesz a gyerekekkel? Nyugat-Afrikában 3 ezren maradtak árván az Ebola miatt

Forrás: AFP/Dominique Faget -
Nyugat-Afrika halál David Beckham Ebola-járvány WHO árva ebola
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Ebola-járvánnyal leginkább sújtott nyugat-afrikai országokban, azaz Sierra Leonéban, Libériában és Guineában már több mint háromezer gyermek lett árva a terjedő fertőzés miatt.

A mindkét szülőjüket elvesztők valós száma a négyezret is elérheti, mert az elmúlt hetekben rosszabbodott a helyzet a térségben. Az Ebola-áldozatok gyermekeit sokszor megbélyegzik, a rokonok is félnek őket magukhoz venni, mert attól tartanak, hogy a kór rájuk is átterjedt. A pánik fokozódásával sok családból eltávolították a korábban árvaként már befogadott rokon gyermekeket. Az UNICEF most azon dolgozik, hogyaz árvákat fogadni tudó központokat hozzon létre a térségben – tudósít az MTI.

Forrás: AFP/Dominique Faget

A mostani súlyos Ebola-járvány februárban Guineában kezdődött, a fertőzés azóta néhány más országra, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint a vírus eddig csaknem 9 ezer embert fertőzött meg, akik közül 4500-an haltak meg.

A térség kórházaiban jelentősen korlátozódtak a más súlyos betegségek gyógyítására fordítható egészségügyi források és eszközök. Emiatt valószínűleg gyermekek ezrei halnak meg ezekben az országokban.

Világsztárok is harcolnak az Ebola ellen

David Beckham, visszavonult profi focista, az UNICEF jószolgálati nagykövete videoüzenetet küldött, amit Sierra Leonéban vetítenek majd le. Hangsúlyozta: az ott élő embereknek meg kell tenniük a szükséges lépéseket, hogy megállítsák a halálos kórt. A négygyermekes híresség, aki 6 éve járt az országban, pénzadományt is kért az UNICEF javára. A videót IDE kattintva megnézheted!
Beckham mellett Bob Geldof zenész, jótékonysági koncertek szervezője is mielőbbi lépéseket sürgetett a járvány miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.