A korszerű fogamzásgátlás több mint egyszerű lehetőség a nem kívánt várandósság elleni védekezésre. A fogamzásgátló eszközök, módszerek használata a nők tudatosságának szimbóluma is egyben. Nem árt azonban a döntés meghozásakor minden mellékhatást figyelembe venni.

Ahogy arról korábban a Life.hu beszámolt, január elseje óta már nem szívesen írnak fel az orvosok fogamzásgátló gyógyszert azoknak a nőknek, akik nem estek át egy trombózismutáció-vizsgálaton. Mivel alattomos betegségről van szó, azoknak is érdemes lehet megvizsgáltatni magukat, akik nem rendszeres gyógyszerszedők. 

Forrás: Thinkstock

Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"Az édesapámnak már volt trombózisa és szívinfarktusa is. Félek, hogy örököltem a hajlamot. Van olyan vizsgálat, ami kimutatja, mennyire vagyok hajlamos az ilyen betegségre? 

Ezért hagytam abba a hormontartalmú fogamzásgátló szedését is, mivel azt hallottam, ez is hajalmosíthat az ilyen betegségekre. Szedhetek ettől függetlenül ilyen gyógyszert?"

A Szívderítő szakértője, dr. Kerkovits Gábor tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"Jelenleg annyit tudunk, hogy a szívizom-infarktusra való hajlam örökölhető, de talán sokkal fontosabbak az életmódi hatások. A fogamzásgátlók, bármilyen kicsi is a hormontartalmuk, amire gyakran hivatkoznak, sajnos jelentősen növelik a szívizom-infarktus, de az agyi értrombózis kockázatát is. Ha a fogamzásgátló mellett még dohányzik is, akkor szinte teljes biztosnággal állítható, hogy 10 éven belül szívizom-infarktus veszélyezteti. Kérdésével a megnyugtató válaszért szerintem keressen fel egy kardiológust, aki megmondja, hogy az ön esetében milyen prognózis, azaz jövőkép várható."