Egy új program segítségével könnyen megtalálhatod azokat helyeket, ahol emlőrákszűrést végeznek. Október a mellrák hónapja.

Szerencsére egyre több nő vesz részt szűrővizsgálatokon. Az orvosok szerint azonban ez nem elég. Szükség lenne arra is, hogy nyíltan beszélni lehessen a rákról, ne legyenek tabuk, növelhető lehessen a tudatosság. A mellrák ellenes küzdelem rendezvényei sikeresek, de gyakrabban kellene ilyeneket szervezni, nem csak a rózsaszín hónapban, októberben, hiszen ezen eseményeknek köszönhetően egyre többet beszélnek a mellrákról. 

Forrás: Thinkstock

A No pasaRAK alapítvány tagja, Dorota Kurdusiewicz kiemeli a rendszeres önvizsgálat fontosságát is, ugyanis a korán diagnosztizált mellrák nagy százalékban gyógyítható. Az angolszász országokban a mellrák megelőzésének hónapja után megnőtt az érdeklődés a téma iránt.

Angelina Jolie melleltávolítása is nagy port kavart, azóta számos olyan nő érdeklődik erről a lehetőségről, akik örökletes hajlammal rendelkeznek. A genetikai vizsgálat mellett a mammográfia is hozzásegíthet a megelőzéshez. Ez azonban nem feltétlenül ajánlott fiatal nőknek.

„Fiatal korban a denz emlő a jellemző, amely sok kötőszövetet tartalmaz, és emiatt a mell nem engedi át a röntgen sugarakat, így a mellrákot nem lehet pontosan kimutatni. Idősebb nőknél a mell több zsírt tartalmaz, és ennek köszönhetően a mammográfia jobban megmutatja a veszélyes elváltozásokat" - mondta Agata Polińska, az Alivia alapítványtól.

A Mellrák Elleni Küzdelem Nemzetközi Hónapjára a DocPlanner.hu elindított egy speciális alkalmazást, amely segít megtalálni a hozzád legközelebbi egészségügyi intézményt, ahol mellrákszűrést végeznek. Az alkalmazást elérheted ITT

Idén már 29. éve október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Szerte a világon kampányokkal hívják fel a figyelmet a megelőzésre és a rendszeres vizsgálatokra, hiszen ha időben ismerik fel a betegséget, 90 százalékos biztonsággal gyógyítható.

A legnagyobb hazai és külföldi kezdeményezésekért kattints IDE