A gyógyíthatatlan agydaganatos Brittany Maynardnak mindössze fél évet adtak orvosai. A 29 éves nő nem akarta megvárni a végső stádium okozta szenvedéseket: november elsején bevette az Oregon államban engedélyezett halálhoz segítő készítményt.

Megtartotta, amit ígért. Brittany Maynardnál ez év elején diagnosztizáltak halálos agydaganatot, az orvosok mindössze fél évet adtak a 29 éves nőnek. Maynard elhatározta, nem engedi, hogy a betegségtől függjön az, hogyan él vagy hal meg, illetve nem várja meg a végső stádium okozta szenvedéseket.

Forrás: www.thebrittanyfund.org/

Egész Amerikában hatalmas port kavart a döntése, amely szerint november elsején bevette az Oregon államban engedélyezett halálhoz segítő készítményeket. A család hivatalos közleménye vasárnap jelent meg: Brittany Maynard ágyban, szerettei között hunyt el – pontosan úgy, ahogy ő azt eltervezte.

A stressz szerepe a daganatok kialakulásában
A kutatók egy része szerint a rövid ideig tartó stressz nincs hatással a tumorokra, a szakértők egy másik tábora pedig egyetért abban, miszerint a hosszantartó stressz negatívan hat az immunrendszerre, így képes beavatkozni a daganatos megbetegedésekbe. A témáról bővebben ITT olvashatsz.

A nő életének utolsó heteit az eutanázia népszerűsítésének szentelte, döntése ellen rengetegen szólaltak fel: egy szintén agydaganattal küzdő nő például videoüzenetben kérte Maynardot, hogy ne vegye be a pirulákat, miközben az asszony férje szerint sokkal fontosabb az élet minősége, mint mennyisége. Az Egyesült Államokban 5 államban engedélyezték az indokolt orvosi esetben alkalmazható halálos tablettákat.