Elsavasodás intim területen - a hüvelyi pH-változás okai

Forrás: Thinkstock -
betegség intim terület savasodás egészség intim terület védelme ph érték
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az intim terület a test egyik legérzékenyebb pontja, így mindenki igyekszik odafigyelni a higiéniára, megóvni a betegségektől és többszörös figyelmet fordít rá. De mi történik, ha nem elég az odafigyelés és felborul az egészséges rend? Milyen tisztálkodó szereket érdemes használni és milyen mennyiségben? Mit tehetünk, amikor a normál pH-érték megváltozott?

Ha a baktérium szót meghalljuk, valamiért egyből negatív gondolatok ébrednek bennünk, pedig ahogy az élet más területén, a biológiában sem minden fekete vagy fehér. Egy egészséges nő hüvelyváladékában például nagyszámban található az úgynevezett Lactobacilluso, más néven tejsavbaktériumok. Ezek, ahogy a nevük is mutatja, tejsavat termelnek, melyek savas pH-t eredményeznek, és ez segíti a hüvely saját védelmi rendszerének működését. A fertőzést okozó baktériumok nem tolerálják ezt a közeget, így nem tudnak elszaporodni. Egy egészséges nő hüvelyi pH-értéke 3,8 és 4,5 között mozog. Azonban elképzelhető, hogy ez a normál egyensúly felborul, ekkor a Lactobacillusok száma csökken és a hüvelyi pH emelkedik, így elszaporodhatnak olyan baktériumok is, melyek gyulladást okozhatnak.

Forrás: Thinkstock

Mi borítja fel a normális rendet?

Az egyik leggyakoribb ok, amitől a hüvelyflóra felborulhat, az antibiotikumok szedése. Mivel a tejsavbaktérium is baktérium és az antibiotikum nem szelektál jó és rossz baktérium között, ezt is elpusztítja. Érdemes kipróbálni a természetes antibiotikumként számontartott kerti sarkantyúkát. Egy másik szintén gyakori ok a hüvely túl gyakori öblítése nem megfelelő termékekkel. Ezeket a szereket csak orvosi javaslatra kellene használni, fertőzések gyógyszeres kezelése után, hogy visszaálljon a normál állapot. A klóros vagy vegyszeres víz már önmagában okozhat gondot zuhanyozáskor, ám ha ezt kiegészítjük azzal, hogy nem megfelelő módon tisztítjuk ezt a területet, akkor mi magunk irthatjuk ki a természetes védekező rendszert. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az illat- és színezőanyagokkal dúsított szappan nem alkalmas az intimterület tisztítására, és nem helyettesítheti az erre a célra kifejlesztett géleket, kendőket. Ma már a választék rendkívül széles, így mindenki találhat a maga számára megfelelő készítményt. Ugyanakkor nem szabad átesni a ló túloldalára. Az enyhén savas kémhatású intim lemosók alkalmazása hasznos dolog, túlzottan gyakori használatuk viszont problémát is okozhat. Ha egy nap többször is használsz intim lemosót, a készítmény károsíthatja a hámréteget és kellemetlen, csípős érzés jelentkezhet.
Szintén veszélyforrás lehet a tisztasági betét túlzásba vitt használata. Sok nő alapvető kellékként tekint rá, pedig ártalmasak is lehetnek. A hüvely egy öntisztító rendszer és ez a folyamat gyakran váladékozással jár. Egy műszálas bugyi, egy feszes nadrág és a tisztasági betét együtt csak fokozza ezt a folyamatot, így még több váladék jön létre, és ez egy idő után szintén károsíthatja a hüvelyflórát. Persze a menstruáció utolsó napjaiban, vagy egy-egy fertőzés esetén hasznosak lehetnek, de kerüljük a mindennapi használatot.

Forrás: Thinkstock

Betét vagy tampon?

Fogas kérdés, mert nem mindegy, hogy melyiket választjuk a nehéz napokon. Az alapelv az, hogy a tampont csak akkor válasszuk, ha biztosan tudjuk, lehetőségünk van 4-6 óránként cserére. Ellenkező esetben a vér ürítése lassul, vagy meg sem történik, pangás jön létre, és ez nem csak a pH-egyensúlyra lehet veszélyes, de extrém esetekben toxikus tüneteket is okozhat. Érdemes alaposan körülnézni a piacon és igényeink, tapasztalataink, egyéni érzékenységünk alapján választani. Ma már a boltok polcaira került az úgynevezett tejsavas tampon, mely elősegíti a hüvely savas állapotának fenntartását. Ha a gyakori csere feltételei nem adottak, akkor válasszuk az intimbetétet, mely használata során a vér nem marad a hüvelyben, így csökken a fertőzés kockázata. Persze ezek megválasztásakor is fontos, hogy életkorunknak és testalkatunknak megfelelően válasszunk és ha bőrirritációt tapasztalunk, akkor idejében változtassunk a típuson.

Hogyan teremtsünk rendet?

Mindenekelőtt érdemes ellenőrizni, hogy valóban a pH-értékkel van-e gond, vagy más probléma áll a háttérben. Ma már a tesztek korát éljük, így természetesen erre a célra alkalmas tesztet is vásárolhatunk a gyógyszertárakban, drogériákban. Egy applikátor segítségével mérhető a pH-érték, ezt a hüvelybe helyezzük, a színe megváltozik, egy színskála segítségével pedig könnyen meghatározható, hogy a kapott értéket hogyan kell értelmezni. A hüvelyi pH ellenőrzése javasolt terhesség esetén, antibiotikum szedése után, partnerváltás esetén, vagy ha hüvelyi fertőzésre gyanakszol. Habár sokan esküsznek házi praktikákra, ha azt tapasztalod, hogy a megfelelő savas tartományon kívül esik a hüvely pH-értéke, keresd fel a nőgyógyászt. Egy vizsgálat egyébként sem árt és egy szakember pontosan meg tudja állapítani, hogy mi lehet a változás oka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.