egészség kerti sarkantyúka gyógynövények antibiotikum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miközben antibiotikus hatását egyre többen ismerik, a kerti sarkantyúka nem veszített vonzerejéből sem: színes, gyönyörű virágai, kerek levelei miatt rengeteg kiskertben ültetik csupán a szépségéért. Azt azonban kevesen tudják, hogy a gyönyörű virágokat akár nyersen meg is ehetjük. Minden héten bemutatunk egy "csodanövényt" - a csalán és a pitypang után ezúttal a kerti sarkantyúka került sorra.

Természetes antibiotikum

A kapucinusvirágként is ismert növény igen sokoldalú: élénk színű virágaival nemcsak a kertet díszíti, de gyógynövényként is sok hasznát vehetjük: illóolajokat, mustárolajat, sok C-vitamint és káliumot tartalmaz, a magjában lévő természetes antibiotikum pedig anélkül pusztítja el a baktériumokat, hogy károsítaná a bélflórát. Maga a növény Peruból került hozzánk, és a gyógyhatása miatt régóta termesztik. Minden föld feletti része ehető: a levele, a szára és a virágai is. Utóbbiak nemcsak remek ehető dekorációként szolgálnak, de sajtokkal, salátákkal együtt igen jó ízűek. A még bimbóban lévő virágokat ecetes-sós lében is elteszik, így az ízük a kapribogyóéra emlékeztet. Ha gyógyhatását is kihasználnád, akkor viszont érdemes nyersen fogyasztani.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mire használhatod?

Nem véletlenül lett a kerti sarkantyúka Németországban a 2013-as év gyógynövénye: olyan erős jótékony anyagokat tartalmaz, hogy részben helyettesítheti az antibiotikumok szedését, és még a rezisztens baktériumok kialakulásától sem kell tartanunk. Arcüreggyulladás, húgyúti és légúti fertőzések kezelésére is kiváló, a belőle kivont illóolajat pedig sebgyógyításra, gyulladásokra, de még korpás hajra is használhatod. Ráadásul növeli a szervezet ellenálló képességét, étvágygerjesztő, enyhe hashajtó hatású, így akár a fogyókúrádba is beillesztheted.

Így ültesd el!

Igénytelensége miatt kezdő kertészek gondoskodását is meghálálja: magról magától elszaporodik, balkonládákban is tartható, és még a kártevőket is távol tartja a kiskertben. Még nem késő elvetni a magjait: választhatsz alacsony növésű vagy futó változatot is, ahogy szimpla vagy telt virágú növénykéket is: a sárga és a piros szín mellett ma már rózsaszín vagy kétszínű virágúakat is ültethetsz. Az erős növényről pedig már szedheted is az ehető leveleket, virágokat.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Dr. Petrik Marina orvos-természetgyógyász, fitoterapeuta:

"A sarkantyúka igénytelensége miatt nagyon népszerű kerti növény, de gyógyhatását kevesen ismerik. Ahol nem permeteznek, ott nyugodtan termeszthetjük és szedhetjük salátákba, szendvicsekbe, hiszen az illóolajok nyersen fogyasztva érvényesülnek. Ha teát készítünk a növényből, leforrázzuk és 15 perc múlva megisszuk, akkor bár nagyon sokat veszít a hatóanyagaiból, de gyulladásgátló hatása még így is érvényesül - ezért is alkalmazzák sokszor teakeverékekben. Nem tudunk olyan mellékhatásairól, melyek miatt bárkinek is ellenjavallt lenne. Szoptatós anyukák és állapotos nők is fogyaszthatják. Nyersen nagyon jó vas- és C-vitamin-forrás, vérszegénység esetén nyáron rendszeresen ehetjük. Íze a rukkoláéra emlékeztető, kicsit kesernyés, de salátákban, szendvicsekben ez már nem annyira érezhető. A sarkantyúka erős gomba- és baktériumölő hatását Oroszországban tinktúrákban használják, amit itthon is könnyen elkészíthetünk: egy a tízhez arányban kell kevernünk, tehát ha a nyers növényből búzafűléprés vagy húsdaráló segítségével kipréseljük az illóolajokat, abból egy milliliternyihez kilenc milliliternyi jó minőségű pálinkát vagy 70%-os alkoholt kell kevernünk. Majd ezt a tinktúrát egy sötét üvegben a hűtőszekrényben tároljuk. Egy-két évig biztosan eláll, bármikor elővehetjük, baktériumfertőzés esetén naponta háromszor tíz cseppet keverjünk belőle egy pohárnyi vízhez."

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Zsírórák: Mikor fenyeget a túlevés veszélye?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130418-zsirorak-avagy-mikor-fenyeget-leginkabb-a-tuleves-veszelye.htmlTerítéken a hummuszhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130416-humusz-csicseriborsobol-keszul-es-nagyon-egeszseges-elelmiszer.htmlÍgy méregtelenítettünk mihttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130416-tavaszi-meregtelenites-a-lifehu-szerkesztosege-lebojtkurat-tartott-ime-a-tapasztalatok.htmlTavaszi erősítés csalánnalhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130411-gyogynovenyek-es-egeszseg-tavaszi-erosites-csalannal.html5 szuper zöldség áprilisrahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130411-turbozd-fel-az-immunrendszered-ime-5-szuper-zoldseg-aprilisra.htmlAz öt legrosszabb diétahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130409-egeszseg-es-fogyokura-ime-az-ot-legrosszabb-dieta.htmlIgazi csodaszer tavasszal: a medvehagymahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20110412-tavaszi-csodaszer-meregteleniteshez-is-a-medvehagyma-jotekony-hatasai.htmlÍgy reggelizz egészségesen!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130327-osszeszedtuk-a-leggyakoribb-hibakat-amelyeket-a-reggelinel-el-lehet-kovetni.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.