A terhesség idején az egész női szervezet változásokon esik át, és az intim területek egészséges egyensúlya is könnyen felborulhat. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy elkerüld a hüvelyi  és húgyúti fertőzéseket. 

Mi az egészséges pH-érték?

Az intim területek védekezőképessége nemcsak az immunrendszer erején múlik, hiszen a hüvelynek külön baktériumflórája van, mely jó esetben éjjel-nappal gondoskodik a kórokozók távol tartásáról. Ehhez a tejsavbaktériumok folyamatosan savas kémhatásban tartják, melyben a káros baktériumok nem képesek szaporodni. Az egészséges hüvelyi pH-érték 3,8 és 4,2 között ingadozik: a 4,5 feletti érték már hüvelyi fertőzés jele lehet. Az egészséges savas kémhatás sajnos könnyen felborulhat: az érzékenyebb alkatoknál elég hozzá egy antibiotikumos kezelés, új fogamzásgátló tabletta szedése, a menstruáció, vagy a terhesség alatt jelentkező hormonális változás is. A várandósság időszakában különösen fontos, hogy elkerüld a fertőzéseket, hiszen a vetélés vagy koraszülés kockázatát is növelik.

Forrás: Thinkstock

Tesztelj!

Szerencsére már a drogériákban, patikákban is kapható az az egyszerű teszt, ami megméri a hüvely pH-értékét. Ha korábban bakteriális vaginózisod volt – a terhes nők negyedénél előforduló problémáról van szó –, akkor érdemes elvégezni a tesztet, mert a betegség a kilenc hónap alatt és a szülés után is gondokat okozhat. A problémát azonban nem érdemes otthon megoldanod: ha a terhességed alatt viszketést, égő érzést, kellemetlen tüneteket tapasztalsz, mindenképp fordulj a nőgyógyászodhoz, aki indokolt esetekben gyógyszerrel segíthet legyőzni a fertőzést, vagy helyreállítani a megfelelő belső egyensúlyt.

Felfázás kismamaként

A várandósság alatt nem csak a hüvelyi fertőzések okozhatnak gondokat, hiszen a baktériumok a húgycsőbe is eljuthatnak. Ahogy a magzat növekszik, az egyre nehezebbé váló méh nyomhatja a hasüregi ereket és a húgyvezetéket is, így a vizelet a veséből nehezebben jut a húgyhólyagba, ráadásul a petefészek és a méhlepény által termelt progeszteron hormon a húgyhólyag izomzatán is lazít. A visszamaradó vizeletben könnyebben elszaporodhatnak a kórokozók, így hamarabb alakulhat ki hólyaghurut. Fontos, hogy a kilenc hónap alatt fokozottan ügyelj a védelmedre: kerüld a hideg helyeket, öltözz rétegesen, szervezeted pedig - előzetes orvosi konzultáció után - a várandósság alatt is alkalmazható gyógynövényekkel és étrendkiegészítőkkel erősítsd.