Szövődmények a köbön: tilos bagatellizálni a diabéteszt

Forrás: Thinkstock -
betegség szövődmény szembetegség fekély egészség diabétesz szívinfarktus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A diabéteszesek gyakran legyintenek, mondván "csak egy kis cukruk van". Sokan nem tartanak diétát, nem ügyelnek az életmódjukra. Pedig ha a betegségüket nem tartják karban, súlyos szövődményekkel is számolniuk kell.

Veseelégtelenség alakulhat ki

A cukorbetegség szövődményei azonosak a betegség 1-es és 2-es típusánál. Közülük az egyik legsúlyosabb a diabétesz talaján kialakuló vesebetegség. Az ennek következtében létrejövő veseelégtelenség ma a dialíziskezelések leggyakoribb oka – tudtuk meg dr. Molnár Jeannette-től. A Budai Endokrin Központ belgyógyász-endokrinológusa, diabetológusa elmondja, hogy a dializált betegek életminőségén csak a veseátültetés javíthat. Ezért tehát a diabéteszes vesebetegség és a dialíziskezelés megelőzése céljából sem szabad elhanyagolni a diabétesz kezelését.

Táplálkozás diabéteszes vesebetegség esetén

Ha a cukorbetegség szövődményeként már kialakult diabéteszes nefropátia (vesebetegség), a táplálkozásra még inkább figyelni kell. "Ennek a betegségnek különböző stádiumai vannak, az pedig, hogy a beteg melyikben van, az étrendre is hatással van" – emeli ki Fekete Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet dietetikusa. Mint mondja, ilyenkor a vesefunkció beszűkülésének szintjétől függően a nefrológus és a diebetológus közösen kezeli a beteget, hogy ezzel minél jobban ki lehessen tolni azt az időt, amikortól kezdve dialízisre is szükség van. "A diéta ilyenkor speciális, az étrendre nagyon kell figyelni. Ennek oka, hogy minél jobban szűkül a vesefunkció, annál kevesebb fehérjét fogyaszthat a beteg. Emiatt az ételek nyersanyagait nagyon meg kell válogatni" – hangsúlyozza a dietetikus. A mindennapokban testsúlykilogrammonként 0,9-1 grammnyi fehérjét fogyaszthatunk. Azaz egy 70 kilós embernek 70 gramm fehérjebevitel ajánlott. Amikor a vesefunkció szűkül, a fehérjebevitelt meg kell szorítani. Ennek oka, hogy a vese egyre kevésbé képes méregtelenítő feladatát ellátni, ezért például a fehérje-anyagcseréből származó salakanyagok (bomlástermékek) felszaporodnak, károsodást okoznak a szervezetben. Emiatt lehet, hogy csak napi 20-25 grammnyi fehérjebevitele engedélyezett – ez mennyiségileg körülbelül 10 deka, azaz pár falatnyi csirkemellnek felel meg. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy fehérje nem csak a húsban, a tejben és a tojásban van, hanem többek közt a gabonában, így a pékárukban is. Emiatt diabétesz nefropátia bizonyos stádiumában hagyományos tészta és rizs helyett már kifejezetten fehérjeszegény, speciális termékeket kell fogyasztania a betegnek. Súlyosabb esetben még szorosabban együtt kell működni a kezelőorvosokkal és a dietetikussal, nagyon meg kell nézni, mi kerül a tányérra.
Fekete Krisztina azt is kiemeli, hogy ha a betegnek magas vérnyomása is van cukorbetegsége mellett, akkor a sóbevitelre is nagyon oda kell figyelnie. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy az ételeket kevésbé szabad sóznia, hanem azt is, hogy számolni a kell például a péksüteményekben, készételekben, húskészítményekben lévő, sokszor egészen jelentős mennyiségű sóval is.
Forrás: Thinkstock

Súlyos szembetegségeket okozhat

A cukorbaj másik súlyos szövődménye a diabéteszes retinopátia nevű szembetegség, amely korai stádiumban jól kezelhető, de ha későn derül ki, vaksághoz vezethet. Ezért is rendszeresen, legalább évente, de néha akár félévente is el kell menni szemészeti ellenőrzésekre, hogy elvégezhessék a szükséges szűrővizsgálatokat. Cukorbetegeknél a zöld- és szürkehályog is gyakrabban fordul elő, ez is a szemészeten derülhet ki.

Károsodhat az idegrendszer - még az égési sérülést sem érzékelik

A polyneuropátia (idegrendszeri károsodás) is gyakran érinti a diabéteszeseket. A kockázat annál nagyobb, minél régebb óta áll fenn a cukorbetegség, és minél kevésbé van beállítva a vércukorszint. A diabéteszes neuropátia további szövődményeket is okozhat, hiszen bármelyik szervet érintheti. „Kialakulhat részleges vagy teljes érzésvesztés: ilyenkor a betegek keze zsibbad, esetleg nem érzik a fájdalmat vagy a meleget. Emiatt előfordulhat, hogy a súlyos diabéteszes neuropathiában szenvedő cukorbeteg nem veszi észre, megsérült a lába, mert például üvegcserépre lépett. Ilyenkor talpi fekély alakulhat ki, mely igen súlyos szövődmény. Előfordul az is, hogy egy polyneuropátiás cukorbeteg forró tárgyhoz nyúl és nem érzi a fájdalmat, akár égési sérülést is szenvedhet” – magyarázza Molnár doktornő.

Hangvilla az elégtelen keringés szűrésére

Cukorbetegekben a diabéteszes polyneuropátia okozza azt is, amikor úgynevezett néma szívinfarktus alakul ki. Ennek oka, hogy ilyenkor a szívinfarktushoz társuló fájdalom nem olyan mértékű, hogy emiatt rögtön orvoshoz forduljon a beteg. Gyakori az is, hogy a láb idegei károsodnak, ami egyidejűleg fennálló elégtelen keringéssel együtt fekélyek kialakulásához vezethet. Sajnos ezt a szövődményt gyakran nem elég korán veszik észre az orvosok, pedig már speciális, hangvilla használatával is ki lehet mutatni.

"Lassul a gyomor"

Jelentkezhet a betegeknél diabéteszes gasztroparézis is, ami egy olyan állapot, amelynél a gyomor ürülése, "mozgása" nem megfelelő. Ennél a betegségnél nem, vagy csak sokkal nehezebben kiszámítható a szénhidrátok felszívódása a gyomor- és bélrendszerből. Ha a cukorbetegség nyomán gasztroparézis alakul ki, és például a beteg megeszik egy zsemlét, akkor vércukorértékei szélsőségesen ingadozhatnak. Ennek oka, hogy míg egyik nap gyorsan felszívódik a szénhidrát, addig egy másik napon ez lassabban történik. Utóbbi értelemszerűen megnehezíti a gyógyszeres vagy inzulinos kezelés beállítását.

Forrás: Thinkstock

A túlsúlyos cukorbetegek még nagyobb veszélyben vannak

Szív- és érrendszeri betegségek is gyakran társulnak a diabéteszhez, még akkor is, ha a szénhidrát-anyagcsere jól be van állítva. Ha a cukorbeteg például elhízott, nagy a kockázata a magas vérnyomásnak, rendszerint magas a koleszterinszint is. Emellett a nem jól beállított diabéteszeseknek általában magasabb a trigliceridszintjük is. Ez ugyan nem elsődleges kockázati tényezője a szívinfarktusnak, de a sok hatás összeadódik. Emiatt a cukorbetegeknek nemcsak a szénhidrát-agyagcseréjükre kell figyelniük, hanem a koleszterinszintjükre és a vérnyomásukra is.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet különösen nagy hangsúlyt fektet a diabétesz megelőzésére, de ugyanilyen fontosnak tartja azt is, hogy a környezet helyesen értékelje és felismerje azt, ha a közelében lévő cukorbeteg rosszulléttel küzd. Gyakori ugyanis, hogy a hipoglikémiás (alacsony vércukorszint) állapotban lévő beteget egyszerűen részegnek nézik, és sorsára hagyják - elfordulnak, nem segítenek és nem hívnak mentőt.
Éppen ezért fontos felismerni a hipoglikémia tüneteit, valamint megszerezni azokat az ismereteket, amelyek akár a cukorbeteg életét menthetik meg.
A nemvagyokreszeg.hu weboldal e gondolat mentén született.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.