Egy HIV-fertőzött nő boldog házasságban él és második gyermekével várandós. Férje és a kislány is negatívan reagáltak az AIDS-tesztekre. Egy reményt ébresztő történet következik.

Az AIDS-ről röviden
Az AIDS a HIV által előidézett, gyakorlatilag 100 százalékos halálozású tünetegyüttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent. A vírus az immunrendszer sejtjeit pusztítja, ez pedig elősegíti a különböző fertőzések és a daganatok megjelenését. A megfertőződés után a tünetek átlagosan 5 évvel később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust - direkt nyálkahártya-kontaktussal vagy különböző testfolyadékok által, mint a vér, az ondó, a hüvelyváladék, az előváladék és az anyatej. A WHO becslése szerint 2007-ben 33,2 millió ember szenvedett AIDS-ben és 2,1 millió halt bele, ebből 330 ezer gyerek.

"HIV-fertőzöttnek lenni nem a világ vége, hanem valami, amivel együtt élsz. Nem ez határozza meg, hogy ki vagy." Ezt mondja egy Nagy-Britanniában élő HIV-fertőzött nő, aki hamarosan kétgyermekes anyuka lesz. Amanda Mammadovát 2010-ben diagnosztizálták HIV-vírussal, amit egykori partnerétől kapott el. A diagnózis után 3 hónappal megismerkedett a jelenlegi férjével, akivel 8 hónappal később házasodtak össze – számol be a Daily Mail.  

Forrás: Facebook/Amanda Mammadova

Gyereket szerettek volna, ezért a nő arra kérte férjét, hogy a biztonság érdekében döntsenek a mesterséges megtermékenyítés mellett. A férfi azonban természetes úton szeretett volna babát. Azóta született egy kislányuk, aki, mint az édesapja, negatívan reagált a HIV-tesztekre. Jelenleg pedig második gyereküket várják.

A nő vérében nagyon alacsony szinten van jelen a vírus. Ez azt jelenti, hogy csekély a kockázata annak, hogy szexuális úton megfertőzze a partnerét. Ami a kislányt illeti: ha egy HIV-pozitív édesanya a megfelelő vírusölő készítményeket szedi a terhesség alatt, valamint nem szoptatja a megszületett gyermeket, akkor a vírus átadásának kockázata 1%. A második gyermek születése után az édesanya és a gyermek egyaránt anti-HIV-kezelést fognak kapni, ami még jobban minimalizálja a vírus kialakulását.

Amanda hangsúlyozni szeretné a folyamatos ellenőrzések fontosságát, mivel a korai felismerés életeket menthet.