Törd meg a csendet! - Mutatunk egy esélyt a menekülésre

Forrás: Thinkstock -
agresszió Tactical CQC szexuális erőszak Törd meg a csendet! önvédelem Kuti Péter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Törd meg a csendet! kampány nyomán számtalan esetben merült fel a kommentelőkben a kérdés, hogy az áldozat miért nem védte meg magát? Sokak szerint egy férfi nem is tud megerőszakolni egy nőt, és különben is miért volt éppen ott és egyedül? Miért nem volt elővigyázatosabb? 

Önmagunk megvédése azonban nem is olyan egyszerű. Akik esetleg jó állóképességgel rendelkeznek és hitük szerint ismernek néhány szatírbénító rúgást, még azok sem biztos, hogy ép bőrrel ússzák meg, ha valaki (vagy valakik) éppen őt szemelték ki célpontnak.

Kuti Péter Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Erről Kuti Péterrel, a Tactical CQC önvédelmi rendszer hazai vezetőjével, trénerével beszélgettem. Sőt, egy önvédelmi edzés keretein belül ki is próbáltam néhány alapfogást, amely jól jöhet utcai rablótámadás vagy szexuális indíttatású erőszak kísérlete esetén.

"Óriási tévhit, hogy csak a csinos, szexi vagy kihívóan (értsd miniszoknya, tűsarok) öltözött lányokat, nőket érheti inzultus. A mindennapok tapasztalatai azt bizonyítják, hogy bárkit megtámadhatnak, kortól, nemtől függetlenül, és sokkal inkább érvényes az alkalom szüli a (tolvajt), erőszakolót, mint az, hogy valaki a csábító külsejével hívná fel a figyelmet magára" – mesélte Kuti Péter, aki a hatékony és profi önvédelmi fogások mellett az önvédelem speciális aspektusaival is foglalkozik. "A tréningek is speciálisak, külön foglalkoznak férfiakkal, nőkkel és gyerekekkel, valamint más módszereket sajátítanak el azok, akik idegen támadások kivédésére fókuszálnak, mint azok, akik családon belüli erőszak elszenvedői (vagy elszenvedői voltak), és azért fordulnak egy trénerhez, hogy megvédhessék magukat."

Kuti Péter Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Mi az a Tactical CQC?

A Tactical Close Quarter Combat (Tactical CQC) egy 100 százalékban magyar tervezésű rendszer.
Alapítója és megálmodója Szaszkó Olivér, aki több mint 20 év rendvédelmi szerveknél eltöltött idő alatt és rengeteg küzdősportban való jártasság után alkotta meg a Tactical CQC-t.
Az ismert önvédelmi és küzdő rendszerek legjavát összegyúrva, valamint azok hibáit és hiányosságait pótolva jött létre az utcai problémákra megoldást nyújtó erős önvédelmi alapú küzdőrendszer. A nők ellen irányuló utcai, jellemzően szexuális töltetű támadások ellen rendkívül hatékony komplex felkészítést nyújthat.

Lerobbant a kocsi, elment az utolsó busz vagy hajnalig bulizott – na és?

A szexuális indíttatású támadások kivédése is külön fejezet a komplex önvédelmi kurzuson és ennek lényeges eleme azoknak a tényezőknek a megvilágítása, amely adott esetben áldozattá tehet minket.
"Sokszor hallani, hogy miért volt egyedül a sötét utcán a nő. Nem igazán értelmezhető a kérdés, hiszen az élet produkál olyan helyzetet, amikor el sem lehet kerülni ezt a szituációt. Túlórázott, összekapott a barátjával és kiszállt az autóból, lerobbant a kocsija, elment az utolsó busz. Vagy bulizott, és egyszerűen csak ahhoz volt kedve, hogy sétáljon egy nagyot. Ezt se megtiltani, se számon kérni nem lehet senkin. De ha úgy döntünk, vagy úgy alakul, hogy egyedül kell várakozni, akkor a lehető legkisebbre kell csökkenteni annak az esélyét, hogy védtelennek mutatkozzunk. És ez nem a szoknya hosszával, hanem egy sor egyéb tényezővel függ össze. Például azzal, hogy egy buszmegállóban a fénybe állunk-e. Tévedés azt gondolni, hogy a buszmegálló melletti árnyék majd elrejt az esetleges támadó elől. Szinte mindig kiszúrható, ha valaki ott rejtőzik, míg a fény azt biztosítja számunkra, hogy szemtanúk számára is láthatóak vagyunk. Esetleg a fény mellett van kamera is és ez eltántorítja a támadót. Aki fényben áll, kisebb eséllyel támadják meg, mert látható a támadás és ez veszélyforrás az agresszor számára. Az utcán is a fény alatt, ha lehet az utca közepén, de legalábbis távolabb az árnyékokkal teli falaktól és kapualjaktól kell haladni. Fontos a viselkedés, a léptek határozottsága, a fejtartás is. Ha veszélyes szakaszhoz érünk, akkor legyen a kezünkben a telefon (ha ezért támadnak meg, akkor vigyék), ha ezen túl akarnak bántani, akkor a támadó számára riasztó lehet, hogy hallhatóan arról tudósítunk, merre járunk. Akkor is lehet úgy tenni, mintha vonalban (és a közvetlen közelben) lenne valaki más, ha ez nem igaz.
Ha busszal vagy villamossal kell hazamenni, akkor minden esetben a sofőr mellett, mögött foglaljunk helyet, lehet, hogy támadás esetén nem segít (ő is félhet), de kisebb a támadás kockázata, ha van szemtanú."

Forrás: Thinkstock

Egy ökölbe zárt kulcscsomó megsokszorozza az önvédelmi ütést

"Azt is sokszor hallani – hívta fel a figyelmet a tréner -, hogy egy nő semmiképp ne akarja eszközzel megvédeni magát, mert úgyis elveszik tőle, úgyis ellene fordítják. Ez azonban ennyire kategorikusan nem jelenthető ki, és egy egyébként gyenge fizikumú nő önvédelmi ütését is megsokszorozhatja egy erősen kézben tartott kulcscsomó, főleg, ha a nő azt is tudja, hova kell ütni (lágy részekre, torokra, ágyékra vagy orra, szemre, térdre) - anélkül, hogy életveszélyes sérülést okozna." Mert ez is fontos, annak elsajátítása, hogy ez a rendszer és az önvédelem valóban az önvédelemről szól. Egy megtámadott nő akkor teszi jól, ha a támadás elsődleges kivédése után egy lehetőleg bénító ütést vagy rúgást visz be, majd a lehető leggyorsabban védett helyre szalad. Oda, ahol emberek vannak, középület, bolt, irodaház – szinte mindegy, csak ne maradjon egyedül. Illetve futás közben kérjen rendőri segítséget. Ez azért is hasznos, mert így van esély a támadót elkapni.

Mindenkit megbénít a támadás?

Sokszor merül fel vádként az áldozat ellen az is, hogy miért nem támadott vissza, miért hagyta magát. Kuti Péter szerint a válasz az, hogy stresszhelyzetben eltérő módon reagálunk, és az egyébként bátornak tűnő, nagyhangú emberek is lebénulnak, ha ellenük irányuló, vad támadás feszültségét kell átélniük. A stresszes helyzet kezelése és a bénultságból való kitörés is alapvető tananyag a tanfolyamon, sőt a cél az, hogy a nők megtanulják megelőzni a bénult állapotot. Erre a CQC kiemelt figyelmet fordít.

Az önvédelmi gyakorlatok és a stresszkezelés mellett a CQC önvédelmi rendszer azonban az állóképesség fejlesztésére is fókuszál. Mert az első adrenalinlöket múltával (ami turbó sebességre kapcsolhat egy ideig) rendkívül fontos, hogy a technika mellett erővel tudjunk fellépni vagy gyorsan és kitartóan futni. Annál is inkább, mert a szexuális jellegű támadások áldozata, a nő jellemzően gyengébb (alacsonyabb), mint támadója, így pontos, erős ütésre és jó kondícióra van szükség ahhoz, hogy ne váljon áldozattá.

Az önvédelmi tréner véleménye szerint azonban súlyos tévedés megítélni azokat a nőket, akik életük során valaha erőszakot szenvedtek el, hiszen akár az a döntés, hogy részt vegyen valaki egy önvédelmi tanfolyamon a legtöbb esetben akkor következik be a nőknél, ha valaki már megtapasztalta a félelem ízét – és ha nem is vált áldozattá, de megérezte annak súlyát. Akár azért, mert valaki a környezetéből erőszakot élt át, akár azért, mert ráébredt, munkája, életkörülményei (egyedül él, magányosan megy haza esténként) áldozattá tehetik. A legtöbb megtámadott, erőszakot elszenvedett nő valószínűleg teljesen normális módon és jogosan biztonságban érezte magát. Az önvédelmi kurzusoknak, akár a CQC-nak is az olyan jellegű (de nem számon kérhető) prevenció a szerepe, amely ezt a természetes biztonságérzést segít megtartani vagy visszaszerezni.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.