Nem kötelező részegre inni magad szilveszter éjszaka sem, de ha előfordul, hogy egyszer-egyszer elveszíted a mértéket és hasonlóan a lakosság nagy százalékához, hajlamos vagy a másnaposságra, akkor fontold meg tanácsainkat. 

Forrás: Thinkstock

Egy régebbi cikkünkben ejtettünk már szót arról, hogy vannak olyan emberek, akik mértéktelen alkoholfogyasztás esetén sem szenvednek macskajajos tünetektől. Ez azonban több szempontból is veszélyes lehet. Egyrészt, mert a macskajaj természetes és igen figyelemfelhívó jel arra, hogy legközelebb óvatosabban emelgesd a poharat. Másrészt a tünetek arra figyelmeztetnek, hogy kiszáradt a szervezeted, utal a szervezet cukorszint-változására, valamint arról is mesél, hogy reménytelenül és kétségbeejtően kialvatlan vagy. Így pedig nagy valószínűséggel nem ülsz volán mögé. A University of the West of England kutatóinak tavaly megjelent tanulmánya éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy a másnapos állapotban volán mögé ülő vezetők szignifikánsan több hibát vétenek, mint mások, még úgy is, hogy az alkohol már keresztüljutott a szervezetükön, vagyis a macskajaj tulajdonképpen hasznos, mert nyugton tart.

Azonban  nem kell feltétlenül egy teljes napon át szenvedned az elhajlás miatt, mert akad néhány hasznos trükk, amely segíthet abban, hogy hamarabb átess a macskajajos perióduson, illetve, hogy kevésbé hasson szervezetedre az alkohol.

Tisztázzuk a tévhiteket!

A Life.hu a másnaposság kúrálásának tévhiteivel is foglalkozott már. Akkor Zacher Gábor toxikológus segítségét kértük, aki elmondta, hogy melyek a legnagyobb tévedések ezen a területen:

A zsír vagy olaj NEM szívja fel az alkoholt. Az üres gyomor ugyan "veszélyes" terep, ha ivásról van szó, de a zsír nem szívja jobban az alkoholt, mint bármilyen más táplálék.

Ne szedj be C-vitamint se piálás előtt, se utána. Nem segít se a megelőzésben, se a másnaposság kezelésében.

A magasabb cukortartalmú italoknak nem erősebb a hatása.

A fejfájáscsillapítót akkor vedd be, ha másnapos vagy és fáj a fejed. Teljesen felesleges a szilveszteri buli kezdetén előre "kezelni" magad. Nem segít.

Forrás: Thinkstock

Ezek a tippek viszont garantáltan segítenek

Egyél rendesen! Bár, ahogy Zacher Gábor elmondta, a plusz zsír vagy olaj nem segít, az igen, ha van valami a gyomrodban. Béleld hát ki szépen, mielőtt nekivágnál az éjszakának. Az is segít, ha buli közben is csipegetsz.

Soha ne keverd a különböző tipusú italokat, mert akkor menthetetlenül jelentkezik a másnapos szenvedés.

Mérd fel a valódi teherbírásodat, ha tudod, hogy egy sörtől is fejreállsz, miért gondolod, hogy szilveszterkor ünnepi módon reagál majd a szervezeted? Tuti, hogy kiütöd magad, ha sokszorosan túllépsz a saját határaidon, aztán jön a jajgatás.

A tiszta, szénsavmentes víz valóságos csoda, akár a kapatosság megelőzése, akár a másnapos tünetek ellen. Inkább szaladgálj félóránként pisilni, de tartsd meg a szervezeted vízbázisát. A másnapos tünetek jelentős része úgyis a dehidratáltság miatt üt nagyot. Ezen pedig vízzel, sok-sok tiszta vízzel segíthetsz.

 

Tippek a Life.hu munkatársaitól - mert mi is bulizunk!

"Én a húslevesre esküszöm, ha ledöntött a szilveszteri buli, nem vélelenül, a húsleves az ugye sok folyadék, plusz só, plusz ásványi anyagok. A gyomrot is nyugtatja, miközben okosan és gyorsan hidratál."

"Én még éjjel beveszem az Aspirint, és a mámor utolsó órájában már nagyon sok vizet iszom, így hígítok :) Volt olyan szilveszter, amikor 2-3 óra között szunyókáltam egy fotelban a buli kellős közepén, utána józanodásnak jöhetett az Aspirin-víz kombó, és másnap, ébredés után nem volt gond."

"
Először is nagyon fontos, hogy a szilveszteri buliban minden pohár ital után igyunk meg egy pohár 'mentes' vizet, így tuti nem lesz macskajaj. De ha már megtörtént a baj, fontos a sok-sok folyadékpótlás. Ne kávézzunk, mert az vizet von el a szervezettől, helyette sok víz, grapefruitlé. Ez nekem nagyon beválik, mert a grapefruit lúgosít. Emellett a nehéz ételeket sem bírom ilyenkor, csak egy kis vajas pirítóst. Ja és semmiképp ne szaunázz másnaposan, mert a bőrödnek nagyon nem tesz jót a kipárolgó alkohol. Egy jó kis séta a levegőn viszont mindig szuper."


"
Még soha nem rúgtam be, se szilveszterkor, se máskor. Nem is értem, miről beszéltek..."

"Paradicsomlé forever!"

"
Grapefruitlé és trashkaja - pizza, hamburger stb. és sok víííz."