Energetizál, méregtelenít, táplál, csillapítja a fájdalmat és nyugtatja az idegrendszert az egyik legrútabb növényünk, a zeller.

Nem túl szép, és vad íze miatt sokan nem kedvelik, pedig sokoldalú, jótékony hatásai miatt a jelenleginél előkelőbb helyet érdemelne és jóval nagyobb figyelmet a zeller, amely nemcsak gyógyít, hanem afrodiziákumként is megállja a helyét.

Forrás: Thinkstock

Sokan azonban a mai napig csupán fűszernövényként tekintenek rá, és a zöldségleves ízesítésén túl nem gondolkodnak benne. Pedig a zeller nagyobb bizalmat érdemelne, és ahogy a banán a gyümölcsök gyümölcse, a csúcsgyümölcs, úgy a zeller is igazi nagymenő a zöldségek között.

1. Tisztít, védi a veséket

Télen elsősorban immunrendszer-erősítő hatása miatt ajánlott, de a zeller az egyik legerősebb tisztító növényünk is. Erős vízhajtó, serkenti a veseműködést, a bélműködést, így az ünnepek utáni nagy diétaőrületben is jó szolgálatot tehet úgy, hogy közben nem terheli a szervezetet. Sőt, a benne található jelentős mennyiségű szerves nátrium-, kalcium-, foszfor-, vas-, magnézium-, kálium-, flavonoid-, valamint illóolaj- (limonén, szelinén, alkil-ftalid) tartalma miatt az egyébként át nem gondolt diétáknál is védi a szervezetet.

Ne sokkold a szervezeted téli léböjtkúrával!
Ha azért kezdenél léböjtbe az ünnepek után, hogy kipucold a szervezetedet és ledobj néhány kilót, jó, ha tudod, hogy a téli léböjt nem a legmegfelelőbb módszer a fogyásra, a salaktalanításra. Miért? Szakértőnk elárulja!

2. Csökkenti az étvágyat

Amennyiben étkezés előtt fogyasztunk nyers zellerlevet, az a heves étvágyérzet legyőzésében is segíthet, miközben észrevétlenül telenyomja a szervezetet vitamineszenciákkal.

3. Lelohasztja a gyulladásokat

Vesetisztító hatása mellett a szervezet egyéb területein felhalmozódó méreganyagok eltávolításában is jelentős. Ajánlott ízületi, reumatikus panaszok esetén is, mert képes eltávolítani a gyulladt ízületekben felhalmozódott káros savakat.

Forrás: Thinkstock

4. Csillapítja a fájdalmat - nyugtatja az idegrendszert

A nyirokcsomó-duzzanatok szelídítésében is jó partner, belsőleg-külsőleg egyaránt hatásos, de nem csak csökkenti a gyulladásokat, természetes fájdalomcsillapítóként és idegnyugtatóként is működik. Nem kevesebb, mint 14-féle fájdalomcsillapító komponens található benne.

5. Természetes ajzószer

Már az ókorban felfigyeltek csodaerejére a szexben. Nem véletlenül, a zeller ugyanis az agyalapi mirigy működését is serkenti, így közvetve a nemi hormonok termelődését segíti elő.

Hogyan edd a zellert?
A zeller nyers formában, salátaként, italként fogyasztva a leghatékonyabb, de ha nem szereted erőteljes, fűszeres zamatát, főzd-süsd szabadon. Ezek a folyamatok csökkentik valamennyire a benne lelhető jótékony összetevőket. A zeller még sütve is ütős ásványianyag- és vitaminbomba marad.

Nyers és hőkezelt állapotában is bátran keverhető más alapanyagokkal, például répával, almával, céklával, de akár sültek mellé is remekül illik, esetleg nyers zöldségkrémként, szendvicsre kenve, a munkahelyen is védheti az egészségedet.