A hideg, nyirkos időjárás, a nulla fok közeli hőmérséklet vagy a zord mínuszok nem csak kellemetlenséget okozhatnak. Néhány ember szervezete hevesen reagál a fagyos környezetre.

Meglehetősen ritkán előforduló allergiás megbetegedés a fagy- vagy hidegallergia. Ilyenkor a ruházattal, a hideg levegőtől nem védett, szabadon maradt területeken (a nyakon, az arcon, a kézfejen) csalánkiütések jelennek meg, amelyek aztán a meleg szoba biztonságában el is múlnak.

Forrás: Thinkstock

Ha azonban az allergia súlyosabb, akkor a kiütések nem múlnak el egykönnyen, sőt akár hosszú ideig, hetekig, hónapokig tartó duzzanatok jelenhetnek meg, például az ujjakon.

A hidegallergia kezelése nem egyszerű feladat, mert specifikus gyógyszere nincs, az antihisztaminok pedig nem minden esetben hatásosak. A szakemberek szerint a megelőzés nagy szerepet kap ennél a különös allergiás betegségnél, vagyis a lehető legnagyobb területen fedje el az egyébként szokásos fedetlen területeket, illetve a beteg törekedjen arra, hogy kevés időt kelljen hidegben, szabad levegőn töltenie.

Egy jégkrém is okozhat fulladást

Néha azonban ez sem elég, mert a hidegallergia más formában is jelentkezhet, például hideg folyadék vagy jégkrém, fagyi fogyasztásának hatására. Ebben az esetben az ajkak, a garat is megduzzadhat és súlyos nyelési, légzési nehézségek léphetnek fel. Máskor egy strand vagy uszoda hideg vize okoz fájdalmas, sőt veszélyes allergiás tüneteket a betegnek, és akár végzetes következménye is lehet az allergiának.

Forrás: Thinkstock
Egy fiatal Ír férfi, Bernard Ward egész életét átírta a hidegallergia. A fiatalember annyira érzékenyen reagál a nulla fok alatti hőmérsékletre, hogy még a konyhai fagyasztót is csak kesztyűben nyithatja ki. Ha nem elég elővigyázatos, azonnal kellemetlen csalánkiütések jelennek meg a bőrén, sőt súlyosabb esetben akár anafilaxiás sokkal is számolnia kell. Kis túlzással akár egyetlen hópehely is megölheti. Bernard a Mirrornak nyilatkozott arról, hogy egy sor, más számára természetes programról le kellett mondania, például ősztől tavaszig egyszer sem tehet romantikus sétát a barátnőjével.

A hideg az allergiás reakciókon kívül más problémákat is okozhat, ilyen például a fagydaganat illetve a fagyási sérülésként ismert bőr- és szövetelváltozás.

Fagydaganat

A tünetek, akár az allergiánál, a szabadon hagyott területeken jelentkeznek jellemzően, de a rossz vérellátású területek is érintettek lehetnek. A vérkeringést rontó szűk cipő vagy kesztyű viselése is előidézheti megjelenését. Fagydaganat esetén a károsodott bőrterület megduzzad, és lilásvörös színt ölt.  A bőr elszínződését égő fájdalom, esetleg kínzó viszketés kíséri. A tünetek 1-2 hét alatt maguktól múlnak el, de ha gyakran kiújulnak, akkor akár maradandó duzanat, a bőr barnás elszíneződése is előfordulhat.

Forrás: Thinkstock

Fagyási sérülések

A sok időt nagy idegben töltő (elalvó) emberek a legveszélyeztetettebbek. A fagypont alatti hőmérsékleten kialakuló bőrelváltozás súlyossága függ a hőmérséklettől, attól, hogy az illető mennyi időt töltött ebben a kiszolgáltatott, veszélyes szituációban, valamint az illető egészségi állapotától is.

A megfagyás mértékét, akár az égési sérüléseknél, fokozatokkal jelöljük.

- I. fokú fagyás esetén az érintett bőrterület megduzzad, ijesztően sárgás színűvé válik.

- II. fokú fagyásnál hólyagok alakulnak ki.

- III. fok esetén bőrelhalás következik be.

A megfagyott terület hidegben érzéketlen, de felmelegítés hatására nagyon erős fájdalom jelentkezik.
A fagyási sérülés orvosi ellátást igényel.

.