Vénaszkennert adtak át hétfőn a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet sürgősségi osztályán; a testtel nem érintkező, hordozható berendezés a vénákat jeleníti meg a bőr felületén.

Az intézmény MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szkenner egyaránt alkalmas gyermekek és felnőttek vénájának gyors megtalálására, így jelentősen csökkentve a vérvétellel, infúzió, intravénás injekció beadásával járó esetleges kellemetlenségeket. A berendezés emellett alkalmazható időseknél, túlsúlyosaknál, sötétbőrűeknél, szőrős bőrfelület esetén, beteg, súlyosan duzzadt szövetek esetén, vérszegénység, alacsony vérnyomás, vagy túlzott folyadék- és vérveszteségben szenvedőknél.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A közlés szerint a vénaszkenner biztonságos hideg fényforrást bocsájt ki, nincs ártó sugárzása, szembarát, színes és éles képet biztosít a bőr felületén. A pontos helymeghatározó technológia biztosítja a folyamat közbeni magas szintű és pontos érrendszeri képalkotást a bőr és bőr alatti erekről, vénákról, valósidejű megjelenítést és közvetlen képet ad azokról a beavatkozás alatt. A berendezés 2,5 millió forintba került.

Hogy miként néz ki egy ilyen berendezés, és hogyan működik használat közben, megnézheted a Szívderítő.hu oldalán.

Miért csak akkor adsz magadból, amikor már késő?
Sokan a vérvételek negatív tapasztalatai alapján nem akarnak/mernek vért adni, pedig fontos lenne, hogy megfelelő mennyiségű vér álljon a kórházak és a rászorulók rendelkezésére. Cikkünket a véradás fontosságáról és a megrendítő hazai vérhelyzetről itt érheted el.