Koncentrációs problémák, rossz közérzet - Nem isznak elég folyadékot a magyar gyerekek

Forrás: Thinkstock -
víz kiszáradás ivás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A dehidratációnak súlyos következményei lehetnek, gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. Koncentrációs problémák, rossz közérzet: csak néhány kellemetlen következmény azok közül, amelyek a vízhiányból adódhatnak. 

Nem isznak eleget a magyar gyerekek, derül ki egy friss reprezentatív kutatásból. Egy felnőtt ember testtömegének mintegy 60 százaléka víz, amely szervezetünk működéséhez elengedhetetlenül szükséges. Naponta a testünk kb. 2 és fél liter vizet használ fel életfunkcióink fenntartására, így ahhoz, hogy ezt a veszteséget pótolni tudjuk és visszaállítsuk a folyadékegyensúlyt, ugyanennyit kell bevinnünk a szervezetünkbe.

Forrás: Thinkstock

A gyerekek kellő mennyiségű és rendszerességű folyadékbevitele a felnőttekénél is sokkal fontosabb, aminek egyik oka, hogy testtömegükhöz képest nagyobb a testfelületük, így több víz párolog el a bőrükön keresztül. Ráadásul gyakran annak ellenére sem jut eszükbe inni, hogy szomjúságot éreznek.

Kutatások lesújtó eredményt mutatnak

Azonban Magyarországon a 7 és 10 év közötti gyerekek egynegyede kritikusan alacsony vízfogyasztónak tekinthető, de kisebb mértékben a 4 és 6 év közöttiek is érintettek. Ez alapján kijelenthető, hogy a 4 és 10 év közötti gyerekek ötödét fenyegeti a dehidratáció veszélye. A legrosszabb a helyzet a 9-10 éves fiúknál: az ő esetükben tízből négyen a kritikus határérték alatt fogyasztanak vizet – derül ki a 800 fős reprezentatív mintán fővárosi és kecskeméti gyerekek bevonásával készített felmérésen, amely elsőként vizsgálta a kicsik hidratáltsági állapotát.

„Tévhit, hogy a gyerekek csak a meleg, nyári időszakban vannak kitéve a dehidratáció veszélyeinek, hiszen télen, a fűtött szoba száraz levegőjében legalább akkora a kockázat, mint kánikula idején, sőt ilyenkor jellemzően kevésbé éreznek szomjúságot, mint az izzasztó hőségben" – figyelmeztet Kiss-Tóth Bernadett, dietetikus.

Ismerd fel időben a kiszáradás tüneteit

A kiszáradás a gyerekeknél gyorsabban felléphet és sok esetben súlyosabb is, mint a felnőttek esetében. A súlyos kiszáradás a vesék leállásához vezethet. A Life.hu cikkéből megtudhatod, hogyan védekezz a kiszáradás ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.