A fájdalommal járó porckopás egy részét nem tudjuk egyedül orvosolni, néhány esetben nem segít a pihenés, sem egyéb csodaszer. Előfordul, hogy gyógytornászhoz kell fordulnunk, akik felmérve a gyulladás mértékét, személyre szabott kezelést biztosít. 

A fájdalommal járó porckopás az ízületek károsodásához, zsugorodásához, a mozgások beszűküléséhez, az izmok elgyengüléséhez vezet. Eleinte ez csak a munkavégzés során okoz kellemetlenséget, később viszont a mindennapi életben is hátráltathat. A betegség lefolyása rendkívül változatos, viszont az esetek 10%-ban a gyógyszeres kezelés egyszerűen nem elegendő és ilyenkor van szükség az orvosi rehabilitációra.

Forrás: Thinkstock

Mi az első lépés?

A legfontosabb az állapotfelmérés, mely a beteg kikérdezésével, fizikális vizsgálatával, a laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokkal történik. Tulajdonképpen erre azért van szükség, hogy a szakemberek tisztában legyenek a beteg teljesítőképességével. Próbálják felmérni a fájdalom mértékét, azt, hogy napközben milyen megerőltetéseknek teszi ki magát a páciens.
A beteg állapota alapján javasolnak a gyógytornászok aktív vagy passzív kezelést. Az aktív gyógytorna során a gyógytornász diktálással irányítja a beteget, aki egyedül végzi a gyakorlatokat, így aktív izommunkával dolgozik. Ehhez a típusú mozgáshoz gyakran használnak segédeszközöket (labda, súlyzó, gumikötél). A passzív gyakorlatok az ízületi zsugorodások megelőzésére, kezelésére irányulnak, ezekben a gyógytornász is részt vesz és segíti a beteget a mozdulatok kivitelezésében. Ennek a mozgásformának fontos szerepe lehet a mindennapi életben, vagyis a gyógytornász olyan mozdulatokat is megtanít, amiket a betegnek otthon, önállóan kell végeznie. Ezeket ajánlott nem elhanyagolni, hiszen a gyógyulást segítik a jól ismert környezetünkben.

Forrás: Thinkstock


Ha az ízületek gyulladtak a torna fokozhatja a fájdalmat, ezért inkább azok pihentetése szükséges, de a rövid ideig tartó mozgatás ilyenkor is elengedhetetlen, azért, hogy elkerüljük azok zsugorodását. Ilyenkor persze értelemszerűen kevésbé intenzív torna javasolt és azt is csak addig érdemes, amíg nem kezdjük el érezni a fájdalmat.

Vízi torna a gyógyulásért

A szakemberek gyakran javasolják a vízi terápiát, hiszen a vízben egyébként is könnyebb a mozgás, így a gyakorlatok kevésbé fájdalmasak. A gyógyvizek ez esetben különösen ajánlottak, hiszen a felszívódó ásványi anyagok csak a pozitív hatást erősítik. Fontos azonban észben tartani, hogy a betegség gyulladásos szakaszában a gyógyfürdő nem ajánlott, sőt, ha már ezen túl vagyunk, akkor is kerüljük a forró vizet, hiszen az gyulladáshoz vezethet.

Ergoterápia

A terápia lényege, hogy a beteg segédeszközökkel megtanulja a deformált ízületeit helyesen használni, úgy, hogy nem károsítja tovább azok állapotát. Ebben az esetben a segédeszközök tulajdonképpen tehermentesítik és stabilizálják az ízületeket. A leggyakrabban javasolt segédeszköz a bot, melytől sokan idegenkednek, nem szívesen használják, azt viszont kevesen tudják, hogy ha időben és megfelelő mértékben használják, akkor az eszköz később elhagyható. A különböző sínek és tokok szintén az állapot javulását segítik, ráadásul ma már számos olyan eszközt is a piacra dobtak, melyek még inkább megkönnyítik a mindennapi életet (például a speciális kulcsfordító eszköz).

Forrás: Thinkstock


Ha tehát ízületi gondjaink vannak, vagy porckopással kell szembenéznünk számtalan olyan lehetőség létezik, amely segíthet javítani az állapotunkat. Persze sok esetben végül a műtét hoz megoldást, de sohasem ez az első lépés a gyógyulás felé. Minden esetben kérjük szakember segítségét, mielőtt valamiféle öngyógyításba kezdünk, így biztosan nem kezeljük magunkat félre, és nem rontunk az állapotunkon.