A méhlepényükből készült smoothie-val erősíti egy angliai nő a kismamákat.

Egy kétgyerekes anya saját méhlepényükből készült smoothie-t árul kismamáknak, és állítja, hogy ez számos egészségi előnnyel jár. Eközben az egészségügyi hatóságok megpróbálják betiltani a tevékenységét, mondván, hogy ez a tevékenység több veszélyt is hordoz magában.

Forrás: Thinkstock

Ösztönös és hasznos, vagy csak egy jó üzlet?

Amint azt a Swindonban élő, 41 éves nő elmondta, a legtöbb emlős rögtön szülés után elfogyasztja a saját méhlepényét, és bár ez az emberek körében még szokatlan, nagyon hasznos lenne, ha példát vennénk az állatokról, hiszen a placenta tele van vassal, és segít a tejtermelésben, valamint a szülés utáni depresszió leküzdésében. Kathryn Beale ezért szinte azonnal ellátogat a frissen szült kismamákhoz, a méhlepényükből egy pénzérem nagyságú darabot kivág, majd azt egy mixerben összekeveri különféle bogyós gyümölcsökkel és banánnal, majd megitatja a kismamákkal. Ami megmarad a méhlepényből, azt kiszárítja, porrá őrli, és kapszula formájában szintén odaadja az újdonsült anyáknak. A smoothie-ért 10 000 forint körüli összeget kér el az asszony, a kapszuláért pedig 60 000 forintot, tehát mindez nem olcsó mulatság, mégis sokan érdeklődnek iránta. Minden nő esetében még a terhesség alatt tesztelik, hogy a méhlepénnyel minden rendben van-e, és csak akkor használják fel, ha teljesen egészségesnek találják. A hatóságok azonban nem nézik jó szemmel Kathryn tevékenységét, ezért higiéniai ellenőrzést kívánnak végezni a nő otthonában, ahol annak is utána szeretnének járni, mit is művel pontosan. Az asszony egyelőre nem fogad több jelentkezést addig, amíg a hatóságok jóvá nem hagyják a tevékenységét.

Hormon- és vitaminbomba?

A Life.hu is foglalkozott már a placenta fogyasztásának esetleges egészségi hatásaival:

A placentának nagy szerepe van a terhesség során: hormonokat termel, amelyek segítenek megtartani a terhességet, és közreműködésével táplálja az anyai szervezet a magzatét. A terhesség végére körülbelül 500-700 grammosra növő, sötét színű, disznómájra emlékeztető szervbe csatlakozik a baba köldökzsinórja, és szüléskor az újszülött világra jövetele után fél-egy órával - jó esetben magától - távozik. Az orvos alaposan megvizsgálja, mert ha nem távozott egészben a méhből, akkor gondok adódhatnak, de a vizsgálat után, hacsak az anyuka másképp nem rendelkezik, a placenta a szemétbe kerül - bár állítólag a gyógyszeripar felhasználja a szerveket a hasznos hormonok miatt.

Forrás: Thinkstock

A méhlepény tele van vérrel, hasznos vitaminokkal, hormonokkal és vassal. Ösztönösen "tudják" ezt az állatok, hiszen az emlősök mindegyike megeszi méhlepényét a fialás vagy ellés után - nemcsak táplálékul szolgál a legyengült anyaállatnak, hanem a hormonok miatt az utódgondozásban is segít. Normál esetben egy frissen szült nőnek nincs szüksége azonnali tápanyagra, mert méhlepény helyett ehet kevésbé bizarr ennivalót is, de a szervben található hormonok és vitaminok neki is jól jöhetnek.

Mégis, mire jó a placentafalatozás?

Sok anyuka küzd szülés utáni levertséggel, hangulatingadozásokkal, amiért a hormonváltozások (is) felelősek. A méhlepényben található oxitocin nemcsak méhösszehúzó hatású, de ezeken a rossz hangulatokon is javít. Emellett a placentában lévő anyagok a tejtermelést is fokozhatják, és az anya életerejét is növelhetik. A méhlepény továbbá gazdag vasban és B12-vitaminban is, amelyek segíthetnek hamarabb felépülni a vérveszteséggel járó szülés után.