Méhlepényevés és egyéb őrültségek a szülés körül

fashion week köldökzsinór szokás szülés méhlepény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerencsére nagyanyáinkat, sokszor még anyáinkat is sokkoló kórházi körülmények egyre kevésbé fedezhetők fel a hazai intézményekben, így elmondhatjuk, hogy a szülés egyre mama- és bababarátabb. A folyamatosan szaporodó új lehetőségek között azonban találni néhány egészen meglepőt is...

Száradjon le a köldökzsinór magától?

Manapság a köldökzsinórt nem mindenhol vágják el azonnal, megvárják, míg a pulzálás abbamarad, s ekkor jöhet a nagy vágás az apuka vagy az orvos részéről. A természetes szülés hívei azonban azt állítják, még ezzel is erőszakot teszünk a természetes folyamaton, és az olló helyett egy szép kosarat vagy vászonzsákot kéne keresnünk a méhlepény számára. Az új hóbort szerint a köldökzsinór természetes elszáradásáig ugyanis a méhlepényt a baba mellett muszáj tárolnunk - akkor is, ha az orvosok ezzel nem feltétlenül értenek egyet. Igaz ugyan, hogy ha nem vágjuk el a köldökzsinórt, akkor nem keletkezik seb a baba pocakján, ám ez eltörpül a fertőzésveszély mellett, melyet a halott szövetként bomló méhlepény tárolása jelent közvetlenül az újszülött mellett. Különböző növényekkel ugyan igyekeznek elfedni a kialakuló kellemetlen szagot, ám a baktériumok ellen ezek nem hatnak: a köldökzsinóron át a kialakuló fertőzés a babát is megbetegítheti. Szerencsére a hazai kórházakban még nem találkoztak ezzel az új igénnyel, de mivel a kicsi veszélyeztetésével járna, alighanem nem is egyeznének bele.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Modern méhlepényevő anyák

A természeti népek vagy az állatok között régóta megszokott, hogy a szülés után a méhlepényben lévő tápanyagokat sem hagyják veszni. Ehhez az ősi módszerhez találnak vissza manapság egyre többen - s eszik meg nyersen vagy szárítva a méhlepényüket. Állítólag a tejelválasztás megindulását vagy a szülés utáni depressziós állapotot is könnyebbé tehetjük, nem is beszélve a sok vasról és vitaminokról, melyek felerősítik a legyengült anyai szervezetet. A modern placentaevők nagy része mégis idegenkedve fogadná a nyers méhlepényt, ezért erre szakosodott céget kérnek fel, mely szárítja, porrá őrli és kapszulákba tölti a placentát - így már csak be kell venni naponta néhány tablettát, ahogy azt January Jones amerikai sorozatsztár is tette szülése után - saját bevallása szerint.

Szupermodellként pózolni a szülőágyon

Ki ne szeretne jól festeni a szülés után készült, két percen belül a közösségi oldalon posztolt, első szülés utáni képén? Emiatt egyre több szépségszalon hirdet szépítkezési kezeléseket közvetlenül a nagy napra. A gyantázás mellett a manikűr, pedikűr, frizurakészítés, barnítás csak néhány az elérhető szolgáltatások közül. Az utóbbi években egyre többen kérik, hogy az esküvőhöz hasonlóan a szülésükre is tegyék őket fitté, széppé és kívánatossá - a csatakos haj vagy a megviselt arc tehát lassan már a múlté.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Szülés néma csendben

Bár Katie Holmes és Tom Cruise kislányának születése kapcsán tudtunk meg róla többet, nem ők az egyetlenek, akik a csendes születés hívei. A módszert már több éve népszerűsítik különböző szakemberek, akik úgy vélik, hogy az erős fény- és hanghatás egy életre nyomot hagyhat a babában. Ezért a nyugalom és a félhomály mellett a szülés közben elhangzó szavaknak is különösen nagy jelentősége van: emiatt nem engedik, hogy az anyuka felkiáltson a nagy fájdalmaktól.

Gyerekek, akik végignézik a kistestvér születését

Egyre több kórházban engedélyezik a szülők kérésére, hogy a baba testvérei is részt vehessenek a nagy eseményen. A szülőszobába hazánkban általában csak az apukát engedik, Amerikában viszont több gyerkőc is premier plánban nézi végig, hogy jön a világra az öcsike vagy hugica. A módszer védelmezői szerint ezzel elejét vehetjük a testvérféltékenységnek, mások viszont a gyerekeket érő sokk miatt aggódnak: nem lehet felemelő látvány szeretett édesanyjukat fájdalmak és vér közepette szenvedni látni még akkor sem, ha a szülés a világ egyik legtermészetesebb folyamata. Ennek ellenére egyre több szülő ragaszkodik hozzá, a kórházak pedig szép sorban enyhítenek a szabályozáson.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Szülés kamerák kereszttüzében

A legtöbb ember, aki valaha is megnézett egy szülésvideót, kicsit furcsán érzi magát közben. A másokra nem tartozó, intim eseménybe nem jó érzés bekukucskálni nézőként - még furcsább az a gondolat, hogy valaki pont arra vágyik, hogy nézzék vajúdás közben. A tévészereplő Kourtney Kardashian viszont pont ezt tette: nemcsak családja lehetett mellette, míg kibújt a kicsi, de az egész folyamatot megnézhette bárki a tévében - többek közt azt is, ahogy az anyuka lenyúl és kihúzza magából a bébit. Szerencsére ez a szokás még nincs elterjedőben az átlagos életet élő anyukák körében. Reméljük, nem is kapnak túl sokan kedvet szülésük közvetítéséhez...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.