A mozgás egészséges, és segít karban tartani a keringést, tehát valamilyen formája mindenkinek ajánlott. Ám mégis van olyan eset, amikor az orvos azt tanácsolja: ne olyankor vagy ne ott sportoljunk. Például, ha szmog van. És ez akár tavasszal is előfordulhat.

"Sportolás közben nagyobb tüdőtartalékot kell mozgósítani, mélyebben lélegzünk, gyakrabban kell levegőt venni. Emiatt jobban lejutnak a levegőben levő szennyező anyagok a tüdőbe, így nagyobb károsodást tudnak okozni, mint ha valaki csak sétálgat" - mondja a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatóhelyettese, dr. Müller Veronika.

Forrás: Thinkstock
A szmog típusai:
A szmog, más néven füstköd erős légszennyezettség esetén alakul ki. Két típusa létezik: londoni vagy más néven téli szmog és a Los Angeles-i, amit nyári szmogként is emlegetnek. Mindkettő szélcsendes időben alakul ki, de míg előbbire a nyirkos idő, utóbbira az erős napfény és meleg jellemző. Abban hasonlítanak, hogy mindkettő sok káros anyagot tartalmaz. Ezek közül a legártalmasabbak az nitrogén-dioxid, az ózon, a króm és a szállópor-részecskék.

Hogy mit is szipákolunk be, hogyan hat a szmogban való mozgás a keringésünkre, és hogyan tehetünk ellene, kiderül a Szívderítő.hu cikkéből.