Egy amúgy egészséges 65 éves nő szájában rejtélyes módon kellemetlen, égő érzés jelentkezett, aminek okát hónapokon át nem tudták megfejteni az orvosok.

A nőnél fogmosás közben erősödtek fel leginkább a tünetek, majd tíz perc elteltével lecsillapodtak. A tünetek első jelentkezésük után egy hónappal elmúltak, ám egy év múlva visszatértek, és akkortól kezdve már állandóak maradtak.

Sem a fogorvos, sem a szájsebész, sem a házi orvos nem találta a baj okát, és az égő érzést sem a szájvíz, sem az öblögető folyadék, sem a különféle gyógyszerek, sem a fogkrém elhagyása nem enyhítette, míg végül kiderült, hogy a beteg úgynevezett égő száj szindrómában szenved, ami egy az ajkakat, a nyelvet és a szájpadlást érintő krónikus állapot, és főként a menopauzába lépett nőket érinti.

Forrás: Thinkstock

Amint azt a BMJ Case Reports című lapban közzétett tanulmány szerzője, dr. Maria Nagel, a Kolorádó Egyetem Orvosi Iskolájának szakembere kifejtette, ez a betegség a népesség nagyjából 7 százalékát érinti, és leginkább a napégéshez hasonlítható, csak éppen a szájon belül.

Hat hónap után végül HSV-1 vírusra tesztelték a nő nyálát, és így derült ki, mi a baja. Ez a vírus általában herpeszt okoz, ezért nem gyanakodtak először erre az orvosok, ám mint kiderült, az égő száj szindróma hátterében is megbújhat ugyanez a kórokozó. A vírusölő gyógyszernek hála a tünetek öt nap alatt megszűntek, és szerencsére később sem tértek vissza.

Ez a herpesz-vírusként is emlegetett fertőzés leggyakrabban csókkal terjed, illetve úgy, ha többen használnak közös fogkefét vagy törölközőt. A legtöbb emberben nem válik aktívvá a vírus, ha viszont igen, többnyire herpesz formájában jelentkezik, és idővel magától elmúlik.

Ritkább esetben azonban az is előfordulhat, hogy nem okoz herpeszt, és emiatt nehezebb rájönni, hogy ez a vírus áll a háttérben, mint ahogy ez a fenti esetben is történt. Mivel az idős nő esetében nem tudni, mi okozta pontosan a vírust, az orvosok hormonális okokat gyanítanak, és a menopauzával jelentkező hormonváltozásokat teszik felelőssé.

A HSV-1 a fentiek mellett egyéb tüneteket is okozhat, például migrénes fejfájást, vagy még rosszabb esetben agyvelőgyulladást, ami ha nem kezelik megfelelően, agykárosodást vagy akár halált is okozhat.