Több mint hat héten keresztül egész nap egy telefonos játékkal szórakoztatta magát egy férfi, aminek következtében a hüvelykujjának egy ínja elszakadt. Fájdalmat nem érzett, de nem tudta mozgatni a hüvelyujját, ezért fordult orvoshoz. A szakemberek szerint ez nem csoda: a játék során felszabaduló örömhormonok természetes fájdalomcsillapítóként szolgálnak egy ilyen helyzetben.  

A 29 éves kaliforniai férfi saját bevallása szerint hat-nyolc héten keresztül, megállás nélkül a Candy Crush Saga nevű telefonos játékkal múlatta az időt, és csupán azért kérte szakember segítségét, mert egy idő után nem tudta mozgatni a hüvelyujját. Kiderült, hogy ínszakadás történt, de a férfi a játék hevében észre sem vette, hogy súlyosan megsérült.

Forrás: Thinkstock

A JAMA Internal Medicine című szaklapban bemutatott eset érdekes tanulsága, hogy a játék során felszabaduló endorfinok és az adrenalin természetes fájdalomcsillapítóként működnek, így a páciens ilyenkor sokáig nem érez fájdalmat. A Keele University 40 fős kutatása során kiderült, hogy a fájdalmat 65 százalékkal jobban bírjuk, miután agresszív játékokkal szórakoztattuk magunkat, míg a szelídebb játékok esetében nincs ilyen összefüggés.

Ez a jelenség az egyik oka is lehet a játék-függőségnek: a játékos egyszerűen fájdalomcsillapítóként használja a játékot, s egy idő után már szinte képtelen elszakadni tőle.