Ha túl sokat játszol telefonos játékkal, elveszítheted a hüvelykujjadat!

Forrás: Thinkstock -
endorfinok fájdalomcsillapítás játék baleset telefon fájdalom ujj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint hat héten keresztül egész nap egy telefonos játékkal szórakoztatta magát egy férfi, aminek következtében a hüvelykujjának egy ínja elszakadt. Fájdalmat nem érzett, de nem tudta mozgatni a hüvelyujját, ezért fordult orvoshoz. A szakemberek szerint ez nem csoda: a játék során felszabaduló örömhormonok természetes fájdalomcsillapítóként szolgálnak egy ilyen helyzetben.  

A 29 éves kaliforniai férfi saját bevallása szerint hat-nyolc héten keresztül, megállás nélkül a Candy Crush Saga nevű telefonos játékkal múlatta az időt, és csupán azért kérte szakember segítségét, mert egy idő után nem tudta mozgatni a hüvelyujját. Kiderült, hogy ínszakadás történt, de a férfi a játék hevében észre sem vette, hogy súlyosan megsérült.

Forrás: Thinkstock

A JAMA Internal Medicine című szaklapban bemutatott eset érdekes tanulsága, hogy a játék során felszabaduló endorfinok és az adrenalin természetes fájdalomcsillapítóként működnek, így a páciens ilyenkor sokáig nem érez fájdalmat. A Keele University 40 fős kutatása során kiderült, hogy a fájdalmat 65 százalékkal jobban bírjuk, miután agresszív játékokkal szórakoztattuk magunkat, míg a szelídebb játékok esetében nincs ilyen összefüggés.

Ez a jelenség az egyik oka is lehet a játék-függőségnek: a játékos egyszerűen fájdalomcsillapítóként használja a játékot, s egy idő után már szinte képtelen elszakadni tőle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.