A korai embriók génmanipulációjához a molekuláris eszköztár készen áll, de az erkölcsi alapok ingoványosak. Sok kutató úgy gondolja, hogy az erkölcsi választóvonal ott húzódik, ahol az ember által létrehozott génmódosítások örökölhetővé válnak. Mások viszont a várható előnyöket hangsúlyozzák.

A kutatói társadalom egyhangúlag egyetért abban, hogy az emberi embriókon végzett génmanipulációs kísérleteket korlátozni kell. Afelől azonban megoszlanak a vélemények, hogy pontosan miért és hogyan van szükség a szigorú restrikciókra - írja az Origo.

Forrás: Thinkstock

Egyesek úgy vélik, hogy amint az eljárás biztonságosságával kapcsolatos aggályokat sikerül eloszlatni, fényes jövő áll az embrionális génmódosítás előtt: ha élünk vele, olyan örökletes betegségek ellen vehetjük fel a harcot, amelyekkel szemben eddig tehetetlenek voltunk. Mások azonban úgy érvelnek, hogy az embriók DNS-ének manipulálásával erkölcsi Rubicont lépnénk át, hiszen bármilyen változtatást eszközlünk is a korai embrión, az a továbbiakban átadódhat az utódnemzedékekbe.

Ha érdekel a téma, és kíváncsi vagy, milyen lehetőségek rejlenek a jövőben, olvasd el az Origo cikkét!