Szaunázás – amikor tűzzel, erővel telik meg a férfiszív

Forrás: Thinkstock -
szauna
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Óriási hatékonysággal védi a középkorú férfiakat a finnek által csak a "szegény ember gyógyszertárának” nevezett szauna. A Kelet-finnországi Egyetem tudósainak a Jama Internal Medicine orvosi szaklapbanmegjelent tanulmánya szerint akár 63 százalékkal is csökkentheti a középkorú férfiak szívrohamkockázatát a szaunázás, bár a hatásmechanizmus egészen pontosan máig nem ismert – írta az MTI.

A kutatók a vizsgálatok során 2315, 42-60 éves, Finnország keleti részén lakó férfit követtek 21 éven át. A több mint két évtizedig tartó vizsgálati időszak alatt 190 résztvevő szenvedett hirtelen szívhalált, 281-en hunytak el szívkoszorúér-betegségben, 407-en szív- és érrendszeri kórban - összesen 929-en veszítették életüket. A kutatás során egyértelműen bizonyítottá vált, hogy azok a férfiak akik rendszeresen szaunáztak nagyobb védelmet élveztek a szívproblémákkal szemben, mint nem szaunázó társaik, valamint kézzelfoghatóvá vált az is, hogy minél gyakrabban vette igénybe valaki a forró kamrát, annál erősebb volt a védelem. A hirtelen szívhalál kockázata például 22 százalékkal alacsonyabb volt azoknál a férfiaknál, akik heti kétszer-háromszor szaunáztak, de 63 százalékkal mérséklődött a kockázat azoknál, akik heti négy-hét alkalommal is belevetették magukat a szaunázás örömeibe.

Forrás: Thinkstock

Rita Redberg, a Kaliforniai Egyetem munkatársa, a Jama International Medicine szerkesztője úgy nyilatkozott, hogy nem derült ki ugyan, mi az oka a kockázat ennyire jelentős mérséklődésének, az biztos, hogy minden egyes szaunában töltött perc meghosszabbította a szaunázó férfiak életét. Akik például 11-19 percig izzadtak, azoknál 11 százalékkal, akik 19 percnél tovább maradtak a forróságban, azoknál 52 százalékkal csökkent a hirtelen szívhalál esélye.

A függések legyőzésében is segít

Korábbi tanulmányok azt is kimutatták, hogy a szaunázásnak rendkívül sok pozitív hatása van a szervezetre: mérsékelheti a vérnyomást, csökkentheti a stresszhormonok mennyiségét, javíthat a cukorbetegek állapotán, enyhíti a tüdőbetegek panaszait, remekül gyógyítja például az orrfolyással járó náthát, de segít a legkülönbözőbb függések legyőzésében is.

Szauna-kultúra hazánkban – a csokoládé, virágaromák és szaunamesterek világa

Károly Tamás, a SzaunáSOK facebook csoport elindítója néhány éve ismerkedett meg a szauna világával, és annak testet – lelket gyógyító hatásaival: Körülbelül öt éve, teljesen véletlenül fedeztem fel ezt a kultúrát. Egy nyugat-magyarországi fürdőhelyen pihentem, és kíváncsiságból vettem részt életem első szauna-programján. Azonnal ráéreztem, hogy a szaunázás sokkal több, mint egy egyszerű „forró élmény”, amit kalandvágyból sokan kipróbálnak, de nem válik életük részévé. Nekem igen. Gyorsan rákellett ébrednem azonban, hogy hazánkban meglehetősen kevés helyen lehet minőségi módon szaunázni, így tudatosan el kezdtem keresni azokat a helyszíneket és leginkább, azokat a szauna mestereket, akik biztosíthatják a minőséget és azt a többletet, amitől valóban luxusélménnyé válnak a forró pillanatok.

Ma már úgy látom, a szaunamester személye kulcskérdés e tekintetben: nem csak a szakmai tudása, a személyisége is nagyon fontos, ahogy képes 5-25 embert is elvarázsolni egy-egy általa megálmodott szaunaceremónia során. Minél jobban ismeri a szakmáját, minél karizmatikusabb a mester, minél fantáziadúsabb programot kínál, annál nagyobb a szaunában megélhető katarzis.

Forrás: Thinkstock

A szaunázás egészségügyi hatásai közismertek, elég, ha a csak a cikk elején említett szívre gyakorolt jótékony hatására gondolunk. Fontos tudni azonban, hogy ezek az eredmények rendkívül intenzív, heti minimum 3-4, vagy annál is több, viszonylag rövid szauna-edzések hatásait bizonyítják. Skandináviában hozzáférhetőbb a szaunázás lehetősége, szinte a napi „tisztálkodási rutin része”, ez azonban nem csökkenti a szaunázás, máshol és másként megélhető pozitív egészségügyi hatásait.

A forróság feloldja a stresszt

Én is rövid idő alatt éreztem, hogy vannak jó változások – amióta rendszeresen szaunázok, szinte soha nem fáztam meg, nem vagyok náthás, nem „kapom el az influenzát”. Ám ez csak egy része a hatásainak, mert a szaunázás nyomán valahogy fontosabbá vált a saját egészségem, mint előtte, tudatosabbá váltam – sportolni kezdtem. A stresszt is sokkal jobban kezelem és „tűröm” a szaunázás hatására, illetve a stresszt szinte feloldja a szaunázás. A szeánszok során nem csak képes vagyok elfelejteni a tennivalókat, a határidőket - de az ezek nyomán óhatatlanul keletkező nyomás, görcsök és feszültségek is eltűnnek belőlem. Azt nem mondom, hogy e köré szervezem az életem, de nagy hangsúlyt kap ma már a mindennapjaimban a szaunázás, ha hétvégi programon gondolkodom, szinte biztos, hogy végignézem, akad e olyan szaunamester és kínálat, amit érdemes lenne kipróbálni – és ez lehet az ország túlsó felén is, ha felkelti a kíváncsiságom, nagy valószínűséggel odaautózom. De vettem már részt – többször is- külföldi szaunaprogramokon, és remek élmény volt valamennyi.

Meztelen, de szexmentes az élmény

Fontos tudni azt is, hogy a szaunázásnak – bár néhány filmjelenet miatt lehet érezni egy ilyen jellegű áthallást – szóval a szaunázásnak nincs köze a szexhez. Akkor sem, ha a szaunázás meztelenül kényelmes (egészséges) igazán. Nyilván kulturáltság kérdése az egész, de akik részt vesznek egy ilyen eseményen, nem azért vannak ott, hogy a másikat „bámulják”. Vagyis nem kell senkinek kínosan éreznie magát, akkor sem, ha netán túlsúllyal küzd, ha nem tartja „tökéletesnek” a testét, ha szemérmesebb az átlagnál. Akik beleszeretnek a szaunázásba, egy- két alkalom után a legtermészetesebb módon mozognak csupaszon, vagy egy törölközővel a derekukon.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.