Ha magas vagy, gyakran tapasztalod, hogy kevés a hely a lábadnak a repülőn, nehezen találsz nadrágot. De vannak ám előnyei és sajnos más hátrányai is annak, ha magasnak születtél. Az Ohiói Egyetem kutatói megmondták, mik azok. 

A magasabb emberek általában okosabbak, és jobbak a szociális képességeik. Ez megmagyarázhatja azt is, hogy miért keresnek több pénzt a magasabb dolgozók. Olyan súlyos problémákra is kevesebb az esélyük, mint a stroke vagy a demencia.

Forrás: Thinkstock

A kisnövésű (167 centi alatti) férfiak 36 százalékkal gyakrabban lesznek idős korukban demenciásak, mint az ennél magasabbak.  Az alacsony férfiak gyakran sokat stresszelnek fiatalkorukban magasságuk miatt, a stressz alakítja ki a hajlamot a demenciára. Azonban szerencsére általánosságban nem nagy a demenciások aránya, húsz 65 év feletti személy közül általában egy érintett. 

Az alacsonyak gyakrabban szenvednek szívbetegségben, magas koleszterinben is. Egy elmélet szerint, mivel a magasak nagyobb erekkel rendelkeznek, nehezebben tömődnek el zsírral, így a koleszterinnel kevesebb problémájuk van. 

A magasak 17 százalékkal gyakrabban lesznek rákbetegek, mint az alacsonyabbak, főként a melanóma, méhnyakrák, veserák és pajzsmirigyrák veszélyes rájuk. Dr. Kabat tanulmánya szerint minden plusz 10 centiméterrel egyenesen arányosan 5 százalékkal növekszik a rákra való esély aránya. 

Ha ikreket szeretnél, és magas nő vagy, szerencséd van. A magas nőknek nagyobb az esélye az iker gyerekekre. 

A kutatás szerint a magas emberek gyakrabban törik el valamelyik csontjukat, nagyobb az esélyük a trombózisra, de kisebb az esélyük arra, hogy megsüketülnek, mint az igazán alacsonyaknak.