A vegetarianizmus árt a fogaknak?

Forrás: Thinkstock -
betegség vegetarianizmus egészség fogzománc fog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakértők szerint a húsban és tejtermékben gazdag étrend óvja a fogak egészségét, a bennük megtalálható aminosavak ugyanis lebontják az ártalmas fogköveket.

A Michigan és Newcastle Egyetem szakemberei úgy vélik, az új ismeretek emberek millióinak fognak segíteni abban, hogy megússzák a fogszuvasodást és a fogínybetegségeket, ami ma már mondhatjuk, hogy népbetegségnek számít.

Forrás: Thinkstock

Amint azt a vizsgálatok kimutatták, a vörös húsban, baromfiban, halban és tejtermékekben megtalálható L-arginine képes lebontani a fogkövet, ezért egyes fogászati termékekhez már a gyártás során hozzáadják ezt az összetevőt is.

Amint azt Alexander Rickard, a Michigan Egyetem járványtani professzora elmondta, mindez azért fontos, mert a baktériumok előszeretettel képeznek egybefüggő bevonatot, úgynevezett biofilmet a fog felszínén, ami a különféle fertőzések ötven százalékáért tehető felelőssé. A L-arginine nevű összetevő azonban képes ezt a réteget lebontani, ráadásul nem kerül sokba, így a fogkrémekhez és a szájvizekhez is könnyen hozzáadható.

A PLOS ONE című lapban közzétett tanulmány szerzői fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy bár a fent említett élelmiszerek is tartalmaznak L-arginine-t, az azokban található mennyiség még önmagában nem képes védelmet nyújtani a fogkő ellen, ahhoz olyan magas koncentrációra van szükség, amilyen mértékben ez az összetevő csak mesterséges módon fordulhat elő a különféle fogászati termékekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.