Egy friss kutatás kimutatta, hogy a gyakran ejakuláló férfiaknál jelentősen alacsonyabb a prosztatarák kialakulásának kockázata. Havi 21 magömlés például 22 százalékos mérséklődést jelent azokhoz képest, akik legfeljebb csak havi hétszer jutnak el a csúcsra.

Noha a Harvard Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a rendszeres magömlés csökkenti a prosztatarák veszélyét, egyelőre nem magyarázták meg, mi állhat az összefüggés hátterében - írja a Daily Mail.

Forrás: Thinkstock

Korábbi feltételezések szerint az orgazmus egyszerűen kimossa a rákkeltő anyagokat a szervből. Egy másik elmélet alapján pedig a gyakran ürülő sperma lehetővé teszi az új sejtek termelődését, egyúttal megakadályozza a régiek felhalmozódását, amelyek egyébként elrákosodhatnának.

A prosztatarák időben felfedezve igen jól gyógyítható
A tüdőrák után a második leggyakrabban kifejlődő rosszindulatú daganat a prosztatarák. Magyarországon évente 400 000 férfit kezelnek különféle prosztatagondokkal, de az egészséges, vagy magát annak tartó férfiak nagy része messzire elkerüli az urológiai rendelőnek még a környékét is. Pedig az időben felfedezett prosztatarák  jól gyógyítható, viszont kezeletlenül nemcsak a panaszok maradnak meg, de a csontokba hamar áttétet ad. A szűrés fontosságáról itt írtunk korábban.

A prosztata egy kisebb mandarinnak megfelelő nagyságú szerv a férfiak pénisze és húgyhólyagja között. Feladata annak a sűrű, fehér váladéknak a termelése, mely a herékből érkező spermával együtt az ondót alkotja. Jelen kutatás az ejakuláció gyakoriságának és a prosztatarák előfordulásának összefüggését vizsgálta.

A tudósok rámutattak, hogy azok a 40 és 49 év közötti férfiak, akik havonta legalább 21 alkalommal eljutottak a csúcsra, 22 százalékkal kisebb eséllyel betegedtek meg a havonta csak hétszer ürítő társaiknál.

Noha az összefüggés hátterét nem sikerült tisztázni, a szerzők különösen biztatónak tartják az adatokat. A felmérés keretein belül csaknem 32 000 egészséges férfit kísértek figyelemmel 18 éven keresztül, akik közül 3839-nél állapítottak meg prosztatarákot.

Forrás: Thinkstock
Félelem a ráktól: a férfiak is csonkítják magukat
Angelina Jolie példáját követve egy 53 éves brit családapa és üzletember eltávolíttatta még egészséges prosztatáját, miután egy génelemzés után megtudta, hogy az esetében meglehetősen magas a prosztatarák kialakulásának kockázata. Az ő történetéért kattints ide!

Világossá vált, hogy egy férfi minél gyakrabban ejakulál élete során, annál alacsonyabb nála a prosztatarák kialakulásának kockázata. A statisztikai kapcsolat még az után is fennállt, hogy a kutatók számításba vették az olyan tényezőket, mint az életmód és a szűrővizsgálatokon való részvétel.

Dr. Jennifer Rider hozzátette, hogy a biztató eredményeket óvatosan kell kezelni, mivel megfigyelés útján nyert adatokról van szó. 

Az egészségügyi hatalom a nők kezében van?
Azok a nők, akik krónikus betegséggel küzdenek, a férfiaknál 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordulnak szakemberhez, ha mentális problémák tüneteit észlelik magukon. Vagyis a nők nemcsak gyakrabban, de hamarabb is kérnek segítséget - derült ki egy korábbi felmérésből. A kutatók akkor olyan páciensek adatait vizsgálták, akiknél legalább egy betegséget diagnosztizáltak az alábbiak közül: diabétesz, magas vérnyomás, asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség.