Kapd el a frakkját! Az egészségügyi hatalom a nők kezében van?

Forrás: Thinkstock -
betegség vizsgálatok pszichológia egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok a nők, akik krónikus betegséggel küzdenek, a férfiaknál 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordulnak szakemberhez, ha mentális problémák tüneteit észlelik magukon – derült ki egy friss amerikai kutatásból.

A nők nemcsak gyakrabban, de hamarabb is kérnek segítséget – tudjuk meg a felmérésből. A kutatók olyan páciensek adatait vizsgálták, akiknél legalább egy betegséget diagnosztizáltak az alábbiak közül: diabétesz, magas vérnyomás, asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség.

Forrás: Thinkstock

Azok közül a betegek közül, akiket ezekkel a betegségekkel diagnosztizáltak, a nők voltak azok, akik a hároméves vizsgálati időszakon belül hat hónappal hamarabb fordultak szakemberhez mentális problémával, mint a férfiak. A panaszok között szerepelt a depresszió, a szorongás, a dohányzásról való leszokás képtelensége és a házassággal kapcsolatos problémák.

Miért titkolóznak a férfiak?

„Egyelőre nem teljesen értjük, miért ekkora a különbség a nemek között, ha mentális betegségek kezeléséről van szó. Az eredményeink semmiképp sem azt mutatják, hogy jobban kell figyelnünk a nőkre. Ugyanakkor lehetséges, hogy az említett mentális problémák tünetei erősebbek a nők körében, és ezért hamarabb kényszerülnek segítséget kérni” – mondja a kutatást vezető Flora Matheson.
A tanulmány arra is kitér, hogy a lehetséges magyarázatok között szerepel az is, a nők könnyebben vállalják fel a mentális problémákat, és kérik szakember segítségét szükség esetén, míg a férfiak egyszerűen szégyellik megosztani, őszintén feltárni egészségügyi gondjaikat. Valószínűleg azért, mert ettől az erős, védelmező kép, amit szívesen őrizgetnek magukról (és mutatják a külvilág felé ezt az erőt) megroppan. Sebezhetőségüket nehezen vállalják fel, vagy egyáltalán nem is hajlandóak erre.

A nők kezében a férfiak egészsége?

Valószínűleg senkit nem lep meg a kérdés, hiszen a kutatási eredmények is azt igazolják, hogy a férfiak - maguktól - egyáltalán nem vagy csak akkor lépnek, ha már tényleg nagy a baj, amikor már szinte menthetetlen a helyzet. A női "noszogatás" értéke tehát ennek fényében szinte felbecsülhetetlen.

Ezt ismerte fel a Magyar Rákellenes Liga is, amelynek legújabb programja, a Családfőmentő program éppen ezért célozza meg a nőket, hogy győzzék meg férjüket (párjukat) az egészségügyi tudatosság és a szűrések fontosságáról. Hiszen a férfiak nemcsak a már meglévő betegségek nyomán kialakuló mentális problémáikat nem tárják fel, de a rövid időn belül akár tragédiát is okozó súlyos daganatos betegségek nagy részénél is későn fordulnak szakemberhez. A nők figyelő szeme, szeretete, a felelősség, amit párjuk, családjuk jövője iránt éreznek óriási energia lehet a társadalom egészségének megőrzése szempontjából. A nők támogató kommunikációja és magatartása tehát elengedhetetlen akkor, amikor a férfiak visszariadnak a vizsgálatoktól, vagy amikor legszívesebben szőnyeg alá söpörnék a problémát és elbagatellizálják a tüneteket.

Forrás: Thinkstock

Csak néhány másodperc az életért

A férfiak kötelező szűrővizsgálatokon, a prosztatarák szűrésén való részvételéről és a férfiak félelméről a Life.hu is írt. Az 5 másodperc, amitől minden férfi retteg című írásunkban dr. Rosta Gábor urológus is arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a 4-5 másodpercig tartó diagnosztikai módszer nem kellemes ugyan a páciensek számára, de 4-5 másodperc kellemetlenséget minden férfinak el kell tudni viselni, a félelem nem szabad, hogy bárkit is eltérítsen a vizsgálattól.

Néha a megelőzést is a félelem szüli

Olyan eset is történt azonban, és erről szintén írtunk, hogy egy férfi a ráktól való félelmei miatt távolítatta el még egészséges prosztatáját, miután egy génelemzést követően megtudta, hogy esetében meglehetősen magas a prosztatarák kialakulásának kockázata.

Az 53 éves családapa tisztában volt vele, hogy felmenői és családtagjai körében viszonylag gyakran előfordult a prosztata- és emlőrák, ezért ellátogatott a londoni Rákkutatási Intézetbe (ICR), ahol egy alapos génkivizsgálást követően az orvosok megállapították, hogy a BRCA2 gén mutációja arra utal, hogy esetében meglehetősen magas a prosztatarák kialakulásának kockázata.

A BRCA1 és a BRCA2 gének bizonyos mutációi általában az emlőrák különösen agresszív formájára utalnak, de mivel a prosztata eltávolítása meddőséget és inkontinenciát is okozhat, az orvosok eleinte vonakodtak a műtéti beavatkozás elvégzésétől, ráadásul a jelek szerint egyelőre szinte teljesen egészséges volt a férfi prosztatája. Ennek ellenére végül Roger Kirby sebész elvállalta az operációt, mivel tisztában volt a BRCA2 gén természetével.

Epilepszia vagy pánikbetegség? Alattomosan megbújik a tünetek mögötthttp://www.life.hu/drlife/20150309-epilepszia-vagy-panikbetegseg-sokszor-felrediagnosztizalhato.htmlA 43 éves Louise Thomas orvosai szerint pánikbeteg volt. A kétgyermekes anyuka terápiára járt és antidepresszánsokat szedett, de semmi sem segített. Késve ugyan, de kiderült, hogy mi a probléma forrása: epilepsziás rohamai voltak.Dr. LifeThinkstockHonnan tudjuk, hogy a kutyánk kezd "megbolondulni"? Sebezhetőek az ebek ishttp://www.life.hu/drlife/20150307-kutyapszichologia-sebezhetoek-az-ebek-is.htmlA kutya és az ember agya rengeteg ponton mutat hasonlóságot, éppen ezért nem túl meglepő, hogy a mentális problémák is hasonló tünetekkel jelentkeznek.Dr. LifeThinkstockHogyan segít a gyógytorna? – Ízületi gondok megoldása szakértői segítséggelhttp://www.life.hu/drlife/20150216-a-gyogytornasz-feladata-munkaja-izuletvedelem.htmlA fájdalommal járó porckopás egy részét nem tudjuk egyedül orvosolni, néhány esetben nem segít a pihenés, sem egyéb csodaszer. Előfordul, hogy gyógytornászhoz kell fordulnunk, akik felmérve a gyulladás mértékét, személyre szabott kezelést biztosít. Dr. Life--A farmer felmentést kap, a nyakkendő mosásszűz marad - atyaég, tényleg koszosak vagyunk?http://www.life.hu/drlife/20150305-a-mosas-gyakorisaga-farmer-melltarto-agynemu-eseten.htmlA melltartókat kétnaponta, a lepedőt havonta kéne víz alá nyomni, de még a farmernadrágot sem elég két-három hetente mosni. Minket is ellepnek a baktériumok?Dr. LifeThinkstockEpilepszia vagy pánikbetegség? Alattomosan megbújik a tünetek mögötthttp://www.life.hu/drlife/20150309-epilepszia-vagy-panikbetegseg-sokszor-felrediagnosztizalhato.htmlA 43 éves Louise Thomas orvosai szerint pánikbeteg volt. A kétgyermekes anyuka terápiára járt és antidepresszánsokat szedett, de semmi sem segített. Késve ugyan, de kiderült, hogy mi a probléma forrása: epilepsziás rohamai voltak.Dr. LifeThinkstockÍzületkímélő tippek – nem ciki a tavaszi kesztyűhttp://www.life.hu/drlife/20150216-izuletkimelo-mozgasformak-es-tippek-trukkok-a-mindennapi-eletben-izuleteink-vedelmehez.htmlBár odakint egyre többet süt a nap, nem szabad megfeledkezni arról, hogy bizony még hideg van, így fontos, hogy rétegesen öltözzünk fel. A sapka, sál, kesztyű nem szégyen, sőt, a ruha alatt az ízületvédő eszközök sem látszanak, így nyugodtan viselhetjük őket. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.