Segítség, makacs női hólyaghurutom van! - Egy orvosi határterület betegsége

Forrás: Thinkstock -
krónikus beteg vizelési inger felfázás húgyuti fertőzés vizeletürítési probléma gyógyítás urológus hólyaghurut baktérium Dr.Adányi József cystoscopia vizelés krónikus antibiotikum cisztoszkópia baktérium-fertőzés kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyon sok nő szembesült már azzal a szúró, csípő érzéssel, ami egyik pillanatról a másikra bukkan elő, leginkább este, és mindez állandó vizelési ingerrel is jár. Mit tegyünk, és hogyan kezeljük, kihez forduljunk, ha nem akarjuk, hogy hosszú hónapokig kísértsen minket ez a kellemetlen betegség?

A hólyaghurut többnyire úgy alakul ki, hogy a gát környéki baktériumok bekerülnek a hüvelybe, majd onnan a hólyagba, és ott gyulladást okoznak.

Forrás: Thinkstock

Vannak nők, akiknél a probléma akár évente többször is visszatér, és szerencsére többen vannak, akiknél életükben csak párszor vagy sohasem jelentkezik ez a kellemetlen betegség. A hólyaghurutot gyakran nevezik a nők felfázásnak, pedig itt erről szó sincsen, ez felszálló bakteriális fertőzés.

Mit lehet tenni?

A kínok kínját átélő beteg azonnali megoldásra, fájdalomcsillapításra vágyik. Ha nagyon szenved, akkor elszalad az első ügyeletes orvoshoz, aki komolyabb vizsgálat nélkül felírja az antibiotikumot, ami pár óra múlva enyhülést hoz a panaszokra. Másnap irány az urológus, ahol szeretnének vizeletkitenyésztést végeztetni, de már nem lehet, mert az antibiotikum elfedi a baktériumot. Így pedig ördögi körbe léphetünk. Vagy hat a látatlanba felírt antibiotikum, és akkor minden megoldva, vagy pedig maradnak a panaszok.

Ekkor illik napokat várni, hogy végre olyan vizeletet adhassunk le tenyésztésre, amelyből nagy valószínűséggel kimutatható a baktérium. Ha megvan, akkor jöhet az újabb, célzott antibiotikum, és jó eséllyel búcsút mondunk a betegségnek. De mi van akkor, ha a tenyésztés nem mutat ki semmit, viszont marad a panasz, az állandó vizelési inger vagy egyéb fájdalom? Négy urológus, két nőgyógyász és két háziorvos, négy féle antibiotikum elfogyasztása után állítom, hogy pokoli nehéz olyan szakembert találni, aki globálisan átlátja a problémát, és a kezelésére van ötlete, nem csak újabb vizeletvizsgálatot kér, amely rendszerint negatív eredményt mutat, majd felír egy újabb antibiotikumot, hátha az segít! Tapasztalatból mondom, hogy sajnos eszükbe sem jut, hogy a számos negatív lelet után hólyagtükrözésre küldjék a pácienst, amely akár azt is kimutathatja, hogy meglapuló gombás fertőzés vagy más áll a betegség hátterében. Megkérdeztük dr. Adányi József urológust, a téma szakértőjét, hogyan lehet ebből a betegségből kilábalni.

"Sajnos ez a betegség 'hontalan', sem az urológus, sem a nőgyógyász nem érzi a sajátjának. A határterület betegsége, ezért sokszor küldözgetik a betegeket egyik rendelésről a másikra. Egy egyszerű hólyaghurut oka általában a húgycső körül élősködő baktériumok felszálló fertőzése.

Általában a bél és a hüvely normál flórája tartalmaz olyan baktériumokat, amelyek a szervezetet megbetegíteni nem tudják, sőt védenek a kívülről érkező betegségeket okozó mikrobákkal szemben. Egy nem komplikált, alsó húgyúti fertőzés során az történik, hogy valahonnan a külvilágból egy ilyen kórokozó megbetegíti a húgyhólyag belső felszínén lévő nyálkahártyát. Ott heveny gyulladás keletkezik, amely fájdalommal, gyakori vizelési ingerrel, esetleg véres vizelettel jár. A nők fele élete során legalább egyszer átesik ilyen fertőzésen. Az esetek nagy részében magától vagy antibiotikus kezelés hatására hamar, egy héten belül a gyulladás nyomtalanul eltűnik" - kezdte érvelését a szakorvos.

Forrás: Thinkstock

Azonban az esetek kis százalékában a betegség visszatér, és időről időre hasonló tüneteket okoz.

"A panaszok általában állandó tompa alhasi fájdalom, gyakori vizelési inger, húgycső körüli égető érzés, vizeléskor fájdalom. Egyre több hölgy keres fel a szakrendelésen azzal a panasszal, hogy hónapokkal, évekkel korábban húgyúti fertőzése volt. Antibiotikumot szedett, kezelése kezdetben hatásos volt, átmenetileg mindig panaszmentessé vált, de panaszai kisebb szünet után visszatértek. A tünetmentes időszakok fokozatosan rövidültek, majd az antibiotikumok teljesen hatástalanná váltak. Több szakrendelésen járt, ahol mindig újabb és újabb antibiotikumot írtak fel neki. Ezek a betegek elkeseredve kutatnak megoldást a problémájukra, több-kevesebb sikerrel. Ilyenkor szoktak hozzám fordulni. Előfordult, hogy tízfajta antibiotikum hatástalan beszedése után jutott csak el a beteg hozzám" - folytatta dr. Adányi József, akinél a hólyagtükrözés is része a betegség feltárásának.

Kell-e félni a hólyagtükrözéstől?

A hólyagtükrözés nem egy fájdalmas beavatkozás, körülbelül fél percig tart, és még annyira sem kellemetlen, mint egy nőgyógyászati vizsgálat!

"A betegség oka minden esetben az eltúlzott, túl erős antibiotikumokban keresendő. Manapság a betegek nagy része azonnali gyógyulást vár kezelőorvosától, legyen az háziorvos vagy szakorvos. A mai általános orvosi gyakorlat egyszerű, nem komplikált húgyúti fertőzés esetén azonnal széles spektrumú, nagy dózisú antibiotikum."

A szakértő szerint ilyenkor az történik, hogy az antibiotikum az egész szervezetben hatva megbontja a szervezet harmonikus egyensúlyát, és elpusztítja a bélrendszerben, a hüvelyben élő, az egészséges működést fenntartó baktériumokat is. Szerencsés esetben ezeken a területeken a korábbi normál flóra épül vissza. Azonban könnyűszerrel előfordulhat, hogy valamilyen kórokozó baktérium telepszik meg ezen a testtájékon, és képezi a bél, illetve hüvelyflóránkat. Még szerencsétlenebb esetben ezek a baktériumok húgyúti fertőzést is képesek okozni, sőt a sorozatos antibiotikus kúra hatására rezisztenssé is válnak sok antibiotikummal szemben. A legrosszabb esetben gombák is megtelepedhetek a hólyagban, hüvelyben, amelyek súlyosbítják a tüneteket, nehezítik a gyógyulás folyamatát (ezt hólyagtükrözéssel lehet megállapítani).

Forrás: Thinkstock

Pont ezért, mert többféle kór is hasonló tünetekkel járhat, nagyon fontos a kórrajz részletes felvétele. Vér- és vizeletvizsgálat, hasi ultrahang és húgyhólyagtükrözés elengedhetetlen ahhoz, hogy a helyes diagnózist felállítsuk, és a legmegfelelőbb kezelést alkalmazzuk.

"A hölgyek nagy része nagyon fél a tükrözéstől, pedig egy gyors és fájdalmatlan vizsgálatról van szó, amelynek során az orvos egy vékony fémeszközt juttat a húgycsövön keresztül a hólyagba."

"Éppen ezért kevés orvos vállalja fel komolyan ennek a betegcsoportnak a gondozását,

és sokan a mai magyar nehéz munkakörülmények közepette próbálnak minél előbb megszabadulni egy ilyen panaszkodós, millió tünettel és mondandóval jelentkező betegtől. És gyorsan felírnak egy antibiotikumot, ahelyett, hogy a szervezet harmonikus egyensúlyát állítanák vissza, a bélrendszerben, hüvelyben élő, egészséges működést fenntartó baktériumokat" - állítja a szakértő.

Mi az a hólyagtükrözés?

A műszerben egy optikai eszköz található, amelynek segítségével a vizsgáló a hólyag belső felszínét láthatóvá teszi. Apró eltéréseket is észrevesz a szakavatott vizsgáló, ami lehetővé teszi a pontos diagnózist és a gyógyulást. Nehéz és hosszan tartó gyógyulás folyamán nem egyszerű a betegek gondozása, pszichés vezetése. Sajnos nem minden esetben tudunk teljes gyógyulást elérni, és a sikerünk is sok esetben csak átmeneti.
Természetes gyógymódok a leggyakoribb női bajokrahttp://www.life.hu/horoszkop/20110309-menstruacios-fajdalom-pms-holyaghurut-termeszetes-gyogymodok.htmlFáj és ég a gyomrod? Szenvedsz mielőtt és majd' megőrülsz a fájdalomtól, miután megjön? Gyakran felfázol, és könnyen elkapod a fertőzéseket? Nem kell azonnal gyógyszerek után nyúlnod, léteznek az orvosságoknál sokkal természetesebb és kíméletesebb módszerek is.HoroszkópA női lélek kiáltása: mit üzen a betegséged?http://www.life.hu/horoszkop/20130109-mellrak-pms-holyaghurut-huvelygomba-mehnyakrak-mit-uzen-a-betegseged.htmlA modern orvostudomány szinte csodákra képes, hiszen a legtöbb betegségnek ismerjük az eredetét, és gyógyír is van rájuk, legalább tüneti szinten. Pirulákkal, kenőcsökkel, műtétekkel és egyéb eljárásokkal le tudjuk győzni a legtöbb nyavalyát, ám sokszor tanácstalanul tesszük fel a kérdést: a sokféle kór közül miért épp az alakult ki, ami, miért akkor, és miért tér vissza rendszeresen ugyanaz a nyavalya?HoroszkópCsíp, szurkál, fáj? Lehet, hogy felfáztál!http://www.life.hu/drlife/20140109-a-felfazas-nem-csak-kellemetlen-de-veszelyes-is-lehet.htmlA téli időszak gyakori "női betegsége" a felfázás, vagy más néven a hólyaghurut. A probléma nemcsak kellemetlen és fájdalmas, de komoly következményei is lehetnek, így rendkívül fontos a megelőzése, illetve a már kialakult betegség minél gyorsabb és hatékonyabb kezelése.Dr. LifeSzauna, medence, vizes örömök, miért fázunk fel a melegben?http://www.life.hu/drlife/20141110-szauna-medence-vizes-oromok-felfazhatunk-melegben-is.htmlA hideg, szeles idő, de akár a rendszeres uszodalátogatás is veszélyforrás lehet: az elszaporodó baktériumok könnyen húgyúti fertőzést okoznak ebben az időszakban, ami megfelelő kezelés hiányában rendszeresen visszatérő, kellemetlen téli vendéggé válhat.Dr. Life--7 egészségmítosz - igaz vagy hamis?http://www.life.hu/trend/20110525-7-egeszsegmitosz-igaz-vagy-hamis.htmlTényleg eltünteti a meleg teafilteres borogatás a herpeszt? Hőhullámokra jók a gyógynövények? A hüvelyi gombafertőzéseket gyógyítja a joghurt? Ma már számos weboldalon és blogon kaphatunk ezekre a kérdésekre válaszokat, ezek azonban sok esetben félrevezetőek lehetnek. Mi utánajártunk, hogy mi az igazság!TrendIntim higiéniával a felfázás ellenhttp://www.life.hu/drlife/20141110-intim-terulet-kulonleges-apolasa.htmlA női nemi szervek különleges ápolást igényelnek, főleg akkor, ha hajlamos vagy a fertőzésekre. A baktériumokat viszont nem is olyan könnyű elkerülni: megmutatjuk, hogyan tarthatod távol őket hatékonyan!Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.