Mutasd a fogad, megmondom, hol élsz! Avagy a sokkoló magyar fogállapotok

Forrás: Thinkstock -
betegség nyál fogorvos lepedő fogápolás fogászat egészség fogkő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Összehasonlítva Nyugat- és Kelet-Közép-Európa – és így hazánk – lakosságának szájegészségi állapotát, megállapíthatjuk, hogy a magyarok lényegesen több fogazati és parodontális (fogágy-, íny-) problémával küzdenek, mint a legtöbb nyugat-európai, elsősorban a skandináv országok lakói. Persze legyinthetünk, hogy ez azért nem is annyira meglepő...

A WHO adatai szerint sajnos ez a fiatal korosztályra is igaz. Átlagos szájhigiéniájuk rosszabb, a lepedék- és fogkőértékeik magasabbak, és ínygyulladásuk állapota is súlyosabb, mint nyugat-európai társaiké. Bár tinédzserkorban a fogágybetegség még csak elvétve fordul elő, de sajnos az ínyvérzés és a fogkő már ebben az életszakaszban is igen gyakori a régiónkban.

Forrás: Thinkstock

!

Egy hazánkban végzett szűrővizsgálat szerint a hétévesek körében 33,3%, a 12 évesek körében 20,9%, a 14 évesek között csak 13,1%-nak volt teljesen ép az ínye, és nem volt ínyvérzése. Szerencsére a hazai felmérések is mutatnak némi javulást. Míg 1985-ben a 12 éves korcsoportban a vizsgált személyek csupán 26%-nak volt ép az ínye, 1991-re ez az érték 39%-ra emelkedett, sajnos azonban a szuvas fogak számában nem mutatható ki ez a tendencia.

A nyugat-európai adatok szerint a felnőtt, középkorú lakosság 70%-ának vagy egészséges az ínye, vagy csak enyhe íny-, vagy fogágygyulladása van. Ugyanakkor egy közel 50 országot lefedő felmérés azt is megmutatta, hogy függetlenül egy ország gazdasági és társadalmi fejlettségétől, a felnőtt lakosok hozzávetőlegesen 10-15%-a szenved súlyos fogágybetegségben.

Ennek az oka, hogy ezek az emberek olyan általános – esetleges örökletes –betegségekben szenvednek, ami a szájhigiéniától, a fogmosás gyakoriságától vagy az általános fogorvosi ellátás minőségétől függetlenül hajlamosít súlyos fogágypusztulásra.

A többség esetében azonban a betegség az elhanyagolt szájhigiénia, a dohányzás, a zaklatott életvitel következménye, amely kellő időben végzett felvilágosító programokkal és rendszeres szájhigiéniás kezeléssel megelőzhető lenne.

Forrás: Thinkstock

Hasonlóan a tinédzser korosztályhoz a középkorú magyar lakosság parodontális állapota sem mutat rózsás képet, ez a gazdasági és szociális okokon kívül többek között annak is köszönhető, hogy a hazai lakosság szájhigiéniás szokásai és egészségtudatos magatartása jóval elmarad a nyugat-európai átlag mögött.

Az egy főre eső fogkrémfogyasztás alig emelkedett a rendszerváltozás óta, még mindig az évi alig három tubus/fő körül mozog, kevesen ismerik a fogselyem használatát, és sokan azt sem tudják, hogy a cukormentes rágógumi használata nem elsősorban a kellemes leheletet szolgálja, hanem jelentős szerepe van az étkezések közötti fogtisztításban, a nyáltermelés fokozásában, és így a fogszuvasodás megelőzésében.

!

Míg Skandináviában a felnőtt lakosság közel 80%-a évente legalább kétszer jelenik meg fogászati szűrővizsgálaton, és részesül rendszeres fogkőeltávolításban, addig a magyar felnőtt lakosság alig fele jár rendszeresen fogorvoshoz, és közel 20%-uk saját bevallásuk szerint még fájdalom esetén sem megy el.

Összegzésül kimondható a szomorú tény, miszerint annak, hogy a magyarok a szájhigiénia területén jelentősen elmaradnak a nyugat-európaiak mögött, nem csupán gazdasági okai vannak. Sokkal inkább a nem kellőképp egészségtudatos magatartás az oka. Így egyértelmű a megoldás is. Komoly szemléletváltozáson kell átesnünk ezen a területen is, hogy lassan felzárkózhassunk Európa nyugati feléhez – véli Dr. Gera István (Magyar Fogorvosok Egyesülete).

Forrás: Thinkstock

A rossz fogak megkeseríthetik életünket, és további komoly betegségekhez is vezethetnek, ezért érdemes megfelelően ápolni őket. Ha az alábbi néhány tanácsot megfogadjuk, máris sokat tettünk a tudatos szájápolás érdekében.

1. Mossunk naponta kétszer, jó technikával fogat!

2. Háromhavonta cseréljük le a fogkefénket! Ha tehetjük, használjunk elektromos fogkefét.

3. Rendszeresen használjunk fogselymet!

4. Évente egyszer menjünk el fogorvosi szűrésre, akkor is, ha nincs különösebb problémánk!

5. Fogyasszunk minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, kerüljük a finomított, feldolgozott és cukros élelmiszereket!

6. Figyeljünk az élelmiszerek rejtett cukortartalmára!

7. Étkezések között, napi 4-5 alkalommal, 20 percig rágjunk cukormentes rágógumit!

Amikor a felgyorsult szívverés és az izzadás nem a gyönyör jelehttp://www.life.hu/drlife/20150527-szexualis-averziok-amikor-a-felgyorsult-szivveres-es-az-izzadas-nem-a-gyonyor-jele.htmlSzámtalanszor feltettük már a kérdést, miért nem szeretkezik eleget a magyar, hogy lehetnek ilyen rosszak a statisztikák, mi az oka, hogy folyamatosan csökken a szexszám, miért csak hétvégére korlátozódnak az aktusok, vagyis, hogy mégis miért nem szexel az, aki megtehetné. A héten egy szexuális averziókról szóló rendezvényen jártunk, ahonnan megdöbbentő eredményekkel tértünk haza.Dr. Life--Te végignéznéd, ahogy az édesanyád belehal a csontritkulásba?http://www.life.hu/drlife/20150526-a-csontritkulas-miatt-torest-szenvedett-betegek-80-a-nem-kap-megfelelo-kezelest.htmlHazánkban minden tizedik embert, azaz közel 1 millió magyart érint a csontritkulás, de még a törést szenvedett betegek fele sincs tisztában az állapotával. Az érintettek csupán 20%-a kap megfelelő kezelést, amely nélkül ötször nagyobb eséllyel következik be a következő törés.Dr. LifeThinkstockTényleg zsugoríthatják a nők agyát a fogamzásgátlók?http://www.life.hu/drlife/20150522-egy-kutatas-szerint-zsugoritja-a-nok-agyat-a-fogamzasgatlo-ezert-szorongobbak-lesznek.htmlLegyinthetünk, hogy a brit kutatók mellett az amerikaiak azok, akik néha kicsit túl komolyan veszik magukat és az eredményeiket. De persze mindig ott motoszkál a fejünkben az is, hogy mi van, ha egyszer csak mégis igazuk lesz? És mi van, ha tényleg zsugorodhat az agyunk?Dr. LifeThinkstockGáz van, ha éjszaka egynél többször kell felkelned pisilnihttp://www.life.hu/drlife/20150521-lehet-hogy-az-alvasi-apnoe-miatt-kelsz-fel-ejszaka-pisilni.htmlOlyan, mintha átok sújtaná a közép- és időskorúakat, ami miatt nem tudnak egy igazán jót aludni, pedig ennek nem kéne így lennie. Az éjszakai vizelés egy meglepő magyarázatára derült fény, ami rámutat arra is, hogy a gyógyulás érdekében lehet, hogy nem urológust, hanem inkább alvásspecialistát kell felkeresni.Dr. LifeThinkstock15 évvel kevesebbet él, aki tartósan ülőmunkát végezhttp://www.life.hu/drlife/20150521-az-irodai-munka-veszelyei-erre-figyelj-ha-multinal-dolgozol.htmlSokan úgy gondolják, hogy a kényelmes irodai munka biztonságos, egészséges, hiszen az ember gyermeke egész nap csak ül egy légkondis open office-ban, és semmire sincsen gondja. Pedig pont emiatt rejt magában igen komoly veszélyeket...Dr. LifeThinkstockNem tudsz aludni, fulladsz és könnyezel?http://www.life.hu/drlife/20150521-allergia-kezelese-ha-nem-tudsz-aludni-fulladsz-es-konnyezel.htmlAz allergiások szenvedtek, konstans kínlódnak, és vesződni is fognak a betegségükkel. A tagadás nem vezet sehova, a végső megoldás még várat magára, így pedig marad a harc, a túlélésért való küzdelem. Ideje, hogy mindenki felvegye a kesztyűt! Íme a Life.hu tippjei.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.