Ugyan az anyajegyek többsége ártalmatlan szépségpötty csupán, némelyek veszélyesek is lehetnek, ugyanis bőrrák, vagyis melanoma alakulhat ki belőlük. Érdemes időről időre, főleg a nyári önfeledt napozás előtt, megvizsgáltatni anyajegyeinket.

Forrás: Thinkstock

Szerencsénkre erre létezik egy megbízható, fájdalommentes szűrés, amely során a szakorvos fotót készít bőrünk aktuális állapotáról. Ennek segítségével az elváltozásokra korán fény derülhet, később pedig a legkisebb eltérés is könnyen felfedezhető.

"A bőrdaganatok leggyakoribb fajtájának számító melanoma gyakran meglévő anyajegyekből is kialakulhat, vagyis akinek világos a bőre és a haja, illetve sok anyajegye van, annál a kockázat is magasabb. A nőknél általában az arcon és a lábszáron, míg a férfiaknál a törzsön és a háton jelentkezik, és bár a betegség leggyakrabban 40 és 50 éves kor között üti fel a fejét, bárkinél előfordulhat" - állítja Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus.

Forrás: Thinkstock

Érdemes tehát komoly hangsúlyt fektetni a megelőzésre: kerülni a túlzásba vitt napozást, szoláriumozást, és anyajegyeinket a nyaralás előtt és utána is megvizsgáltatni. "A szűrővizsgálatot általában évente kétszer – a napos időszak kezdetén és végén – érdemes elvégeztetni. Ha így teszünk, jó eséllyel kiszűrhetjük a gyanús képleteket a fokozott UV-terhelés előtt, és időben észlelhetjük a napozás hatására bekövetkező, aggodalomra okot adó változásokat" - állítja a szakértő.

Egészségügyi kisokos nyaraláshoz:
Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás csak a szép pillanatok miatt legyen emlékezetes, nem árt alaposan felkészülni az egészségügyi veszélyekre sem. Bizonyos országokba ugyanis melegen ajánlott a biztosítás mellett védőoltásokkal, úti patikával és EEK-kártyával érkezni. A legfontosabb tudnivalókat korábban itt gyűjtöttük össze.

A bőrgyógyászati daganatok felismerésénél nagy előnyt jelent, hogy az elváltozások a szemünk előtt alakulnak ki, így kellő odafigyeléssel hamar felismerhetőek és teljes mértékben kezelhetőek. "Ha a már meglévő anyajegyünk növekszik, színe megváltozik, széle szabálytalanná, formája aszimmetrikussá válik, környékén viszketést, fájdalmat vagy vérzékenységet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz. A szakemberek a bőrre helyezhető mikroszkóp, vagyis dermatoszkóp segítségével vizsgálják át az anyajegyeket, és a rejtett helyeket - talp, lábujjak közti rész, hajas fejbőr, intim területek - sem hagyják ki" - magyarázta a bőrgyógyász.

Forrás: Thinkstock

A szűrésére modern módszerek léteznek: a szakemberek a bőrről digitális felvételeket készítenek. A legújabb diagnosztikus eljárások lehetővé teszik az anyajegyek teljes körű feltérképezését:

fényképeket készítünk, így a következő vizsgálaton a legkisebb változást is könnyen felfedezhetjük".

A bőrre helyezett mikrokamera harmincszoros nagyításban mutatja a szabad szemmel nem vizsgálható sejteket, a szűrés folyamatát a páciensek is nyomon követhetik a képernyőn, a diagnózis felállítását pedig egy számítógépes program segíti. A szakértő szerint érdemes eltávolítani azokat az anyajegyeket, amelyekbe gyakran beleakad a körmünk, láncunk, ruhánk, hiszen így fokozottan fennáll az irritáció és sérülés veszélye, amely az elváltozás rosszindulatúvá válásának lehetőségét is magában hordozza.

6 gyanús változás az anyajegyekben:
Egészségünk megőrzéséért felelősek vagyunk, így a bőrünkön kialakult rosszindulatú elváltozások korai felismerése fontos feladatunk. A gyanút keltő jelekről itt írtunk korábban.