10 tévhit, amivel a kisgyermekes édesanyák áltatják magukat

Forrás: Thinkstock -
betegség Gyerekbetegségek egészség rotavírus megbetegedés vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Máig számos tévhit él Magyarországon a rotavírus-fertőzésekkel kapcsolatban. Pedig kisgyermekkorban a lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegség rendkívül gyorsan kiszáradáshoz és akár életveszélyes állapothoz vezethet.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete fontosnak tartja, hogy felhívja a kisgyermekes szülők figyelmét a betegséggel kapcsolatos tájékozódásra.

1.)
Tévhit: A rotavírus egy ártalmatlan betegség, amelyen minden gyermek átesik egyszer.

Tény: A rotavírus-fertőzésen valóban ötéves korára a gyermekek többsége legalább egy alkalommal átesik, ennek megfelelően egy rendkívül gyakori betegség, amely - különösen kisgyermekek esetében - a szövődményes kiszáradás miatt kórházi kezelést is igényelhet.

Forrás: Thinkstock

!

A vírus az Európai Unió tagállamaiban az oltás alkalmazása nélkül 3,6 millió megbetegedést okoz évente, ebből 700 ezren fordulnak orvoshoz, és a betegek közül mintegy 87 ezren kerülnek kórházba. Sajnos még Európában is minden évben számos haláleset fordul elő rotavírus-fertőzés következtében.

A rotafertőzés legsúlyosabb lehetséges szövődménye a kiszáradás, ami a két év alatti kisgyermekeket érinti leginkább. Feltételezések szerint a rotavírus-fertőzés az arra fogékonyakban hozzájárulhat olyan krónikus betegségek kialakuláshoz, mint például lisztérzékenység, a fiatalkori cukorbetegség és a gyulladásos bélbetegségek.

A betegség elterjedtsége, a súlyos szövődmények és a jelentős költségterhelés egyre több európai ország egészségügyi hatóságát készteti arra a döntésre, hogy a támogatott oltások közé emelje a vakcinát.

A vírus, amelyet nem érdemes félvállról venni:

Igaz, nem minden hasmenés oka a rotavírus-fertőzés, de sajnos elég gyakori ez a fajta megbetegedés. A gyermekorvosnál hasmenés miatt megforduló kis páciensek közül minden harmadik rotavírussal fertőződött meg. Hogy miért kell nagyon komolyan venni ezt a vírust? Korábbi cikkünkből kiderül, ahol részletesen bemutattuk a tüneteket.

2.)
Tévhit: Tiszta, rendes otthonban a gyermek nem fertőződhet meg.

Tény: A rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen legalább négy órán át, míg száraz, nem porózus felszíneken (például játékok) akár tíz napon keresztül is életképes. A fertőzés zárt közösségekben, (pl. bölcsődék, óvodák, család, kórházi osztályok) szinte megállíthatatlanul terjedhet gyermekről gyermekre, illetve gondozókra, szülőkre és testvérekre.

Az is tévhit, hogy a rotavírus-fertőzés csak a bölcsődébe, óvodába járó gyermekeket veszélyezteti. Sajnos a fertőzésnek azok a babák is ki vannak téve, akiket nem visznek közösségbe.

6 dolog az otthonodban, ami a vécéülőkénél is mocskosabb

A te lakásodban hol él a legtöbb baktérium? Ha azt gondolod, hogy a vécédeszkádon, esetleg az ajtókilincsen, akkor bizony nagyot tévedsz! Mutatunk 6 olyan - valószínűleg minden otthonban fellelhető - tárgyat, ami még a vécédnél is mocskosabb! Csak erős idegzetűeknek!

3.)
Tévhit: Az alapos kézmosás megfelelő védelmet nyújt a rotavírus-fertőzés ellen.

Tény: A rotavírus feko-orális úton terjedő fertőzés, azaz a fertőzött széklettel, szennyezett tárgyakkal, és kézzel jut a vírus az ember szájába, ennek következtében emberről emberre nagyon könnyen terjed. Sokszor még egy alapos kézmosás sem mindig tudja megállítani a továbbterjedését.

4.)
Tévhit: A rotavírus-fertőzést pár nap alatt kiheveri a gyermek, hányással, hasmenéssel nem kell azonnal orvoshoz szaladni.

Forrás: Thinkstock

Tény: A kórházi kezelést igénylő hasmenéses betegségek egyik leggyakoribb kórokozója a rotavírus. A fertőzés sok esetben ugyan enyhe formában zajlik, de kiszáradást is okozhat, amelynek tüneteit észlelve nem szabad várni, minél hamarabb orvoshoz kell juttatni a gyermeket.

Ha a gyermek itatása szájon át nem lehetséges, akkor kórházi körülmények között, infúzión keresztül kell, hogy folyadék- és ásványianyag-pótlást kapjon. Minél magasabb a láz, illetve gyakoribb a hasmenés és a hányás, annál fokozottabb a szervezet folyadék- és ásványianyag-vesztesége. Ha ezek pótlása nem kezdődik el időben, akkor akár a keringés is összeomolhat, szívritmuszavar, súlyos, sokkos állapot alakulhat ki, kezelés nélkül a beteg akár meg is halhat.

!

A kiszáradás kezdeti jeleit a szülők is észlelhetik gyermekükön: a gyermek súlya és a vizelet mennyisége a veszített vízzel arányosan csökken. A vizelet színe sötétté válik. A bőr száraz tapintású, könnyen ráncba emelhető lesz. A szem alatt karikák jelennek meg, a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá válnak, az ajak kicserepesedik, a lehelet jellegzetes szagú, acetonos lesz. Csecsemőknél a kutacs besüpped.

5.)
Tévhit: A rotavírus-fertőzés elterjedése függ az adott ország higiéniai viszonyaitól.

Tény: A rotavírus a csecsemők, kisgyermekek és felnőttek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek egyik leggyakoribb kórokozója világszerte földrajzi helytől, nemtől, szociális helyzettől és higiéniai körülményektől függetlenül. A rotavírust demokratikus vírusnak is nevezhetjük, hiszen az óvodás kor végéig szinte az összes gyermeket megfertőzi világszerte.

6.)
Tévhit: A rotavírus az óvodások-kisgyermekek betegsége.

Tény: Igaz, hogy a vírus a kisgyermekek körében jóval elterjedtebb: a fertőzés legsúlyosabban a 6-24 hónapos korosztályt érinti, hiszen az immunrendszerük kevésbé ellenálló a rotavírussal szemben, és jellemzően az első fertőzés jár a leghevesebb tünetekkel.

Ugyanakkor rotavírussal a felnőttek is megfertőződhetnek. Mivel rendkívül ragályos betegségről van szó, ha a család egyik tagja megfertőződik, a vírus rövid időn belül mindenkit megfertőzhet, életkortól függetlenül. A fertőzés egyszeri átvészelése pedig nem jelent teljes védettséget a későbbiekre, így a család tagjai akkor is elkaphatják, ha már egyszer átestek rajta.

7.)
Tévhit: A rotavírus elleni védekezés egy újabb felesleges fájdalmas oltás a kisgyermek számára.

Tény: A rotavírus okozta súlyos gyomor- és bélhurut elleni védettség kialakítására kétfajta, teljesen fájdalommentesen, szájon át adható és ízében is gyermekbarát vakcina érhető el Magyarországon. A betegséggel szembeni védettség - szúrás nélkül - már 12 hetes kortól kialakítható.

A nagy vakcinaháború: Halálos méreg a kötelező védőoltásokban?

Oltatni vagy nem oltatni, az itt a kérdés. Pontosabban fogalmazva, idehaza kérdés nincs. Oltatni Magyarországon kötelező. Ezzel szemben a legtöbb európai országban csak ajánlott vakcinák léteznek, az USA majd összes államában pedig a szülőknek lehetőségük van legálisan kibújni a kötelező oltások alól - ezt pedig az amerikai családok bátran ki is használják, nem törődve döntéseik esetleges következményeivel. De nem is kell feltétlenül a tengerentúlra utaznunk oltásellenes nézetekért, a vakcinaellenzők tábora - oltási rendtől függetlenül - a világ szinte minden táján, így hazánkban is egyre nő. A témáról itt írtunk bővebben.
Forrás: Thinkstock

8.)

Tévhit: Akinek már nem megy a hasa és nem lázas, az gyógyultnak tekinthető, és nem fertőz.

Tény: A rotavírussal fertőzöttek jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel már a
tünetek jelentkezése előtt, és a betegség elmúlása után is, így tünetmentes állapotban is könnyen megfertőzhetik környezetüket.

Árulkodó széklet: Így ellenőrizd, hogy egészséges-e a baba!

A baba széklete árulkodó: állaga és színe eltérő a normálistól, ha a kicsi lázas, ha náthás, ha váltás történt a táplálásában, ahogy azt is nagyon pontosan jelzi, ha az édesanyjának zsírosabbá vagy hígabbá vált a teje. Fontos ezért tudni, hogy milyen a csecsemő széklete normális állapotban, és azt is, hogy miként változhat.

9.)
Tévhit: A rotavírus gyógyszeresen is kezelhető.
Tény: A fertőzés ellen oki kezelés nem létezik, csak tüneti szereket lehet alkalmazni. A hányáscsillapítók bágyadttá, aluszékonnyá tehetik a kisgyermeket, ami tovább nehezíti a kiszáradás elkerüléséhez feltétlenül szükséges folyadékbevitel biztosítását.

Mivel a vírus a széklettel ürül, ezért székletfogó, hasfogó gyógyszerek adása sem javasolt gyermekkorban. A rotavírus betegség terápiájának lényege és legfontosabb eleme az elveszített folyadék és ásványi anyag pótlása.

10.)
Tévhit: Ráérek beoltatni a gyereket, mielőtt közösségbe kerül.

Tény: A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit figyelembe kell venni. A oltóanyagok már hathetes kortól kérhetőek, és oltóanyagtól függően 24-32 hetes korig be kell fejezni az oltási sort.

Tehát éppen arra az életkorra, amikor a legnagyobb a kockázata a súlyos fertőzésnek (6-24 hónapos kor), ki tudjuk alakítani a megfelelő védelmet. Ahhoz, hogy ne csússzunk ki az időkorlátokból, már a szülés után érdemes megfontolni, és a gyermekorvossal konzultálni a védőoltás beadatásáról.

11.)
Tévhit: Túlságosan drága a rotavírus elleni vakcina.

Tény: A rotavírus elleni védőoltás - szemben számos európai uniós országgal - nem tartozik a kötelező védőoltások közé Magyarországon, ezért a szülőknek kell kifizetniük az oltás teljes árát. A betegség ugyanakkor kórházi kezeléssel is járhat, és még enyhe lefolyás esetén sem olcsó, hiszen a mindennapos babaápolási termékekből - pelenka, törlőkendő, fertőtlenítőszerek - jócskán megnő a fogyasztás, és ehhez adódhat még a bébiitalok, a sópótlók, és a bélflóra helyreállítását segítő gyógyszerek költsége is. A vakcinák alkalmazásának előnye, hogy a következő súlyos, kórházi kezelést igénylő betegséget csaknem 100%-ban kivédik.

Korábban rotavírus miatt esett ágynak Pink

"Kaptam néhány undorító levelet. Én kiteszem a ki..szott szívemet a színpadra, tönkreteszem a testemet is, és a hangszálaimat értetek. Én is ember vagyok, és én is elkaphatok bármilyen betegséget. Mint most egy kellemetlen rotavírust. A támogatóimnak azt üzenem, hogy nagyon sajnálom. A mocskolódóknak pedig azt: nyugodtan megcsókolhatják a majdnem gyógyult és egészséges se...met" - írta korábban az elkeseredett énekesnő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.