Máig számos tévhit él Magyarországon a rotavírus-fertőzésekkel kapcsolatban. Pedig kisgyermekkorban a lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegség rendkívül gyorsan kiszáradáshoz és akár életveszélyes állapothoz vezethet.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete fontosnak tartja, hogy felhívja a kisgyermekes szülők figyelmét a betegséggel kapcsolatos tájékozódásra.

1.)
Tévhit: A rotavírus egy ártalmatlan betegség, amelyen minden gyermek átesik egyszer.

Tény: A rotavírus-fertőzésen valóban ötéves korára a gyermekek többsége legalább egy alkalommal átesik, ennek megfelelően egy rendkívül gyakori betegség, amely - különösen kisgyermekek esetében - a szövődményes kiszáradás miatt kórházi kezelést is igényelhet.

Forrás: Thinkstock
!
A vírus az Európai Unió tagállamaiban az oltás alkalmazása nélkül 3,6 millió megbetegedést okoz évente, ebből 700 ezren fordulnak orvoshoz, és a betegek közül mintegy 87 ezren kerülnek kórházba. Sajnos még Európában is minden évben számos haláleset fordul elő rotavírus-fertőzés következtében.

A rotafertőzés legsúlyosabb lehetséges szövődménye a kiszáradás, ami a két év alatti kisgyermekeket érinti leginkább. Feltételezések szerint a rotavírus-fertőzés az arra fogékonyakban hozzájárulhat olyan krónikus betegségek kialakuláshoz, mint például lisztérzékenység, a fiatalkori cukorbetegség és a gyulladásos bélbetegségek.

A betegség elterjedtsége, a súlyos szövődmények és a jelentős költségterhelés egyre több európai ország egészségügyi hatóságát készteti arra a döntésre, hogy a támogatott oltások közé emelje a vakcinát.

A vírus, amelyet nem érdemes félvállról venni:
Igaz, nem minden hasmenés oka a rotavírus-fertőzés, de sajnos elég gyakori ez a fajta megbetegedés. A gyermekorvosnál hasmenés miatt megforduló kis páciensek közül minden harmadik rotavírussal fertőződött meg. Hogy miért kell nagyon komolyan venni ezt a vírust? Korábbi cikkünkből kiderül, ahol részletesen bemutattuk a tüneteket.

2.)
Tévhit: Tiszta, rendes otthonban a gyermek nem fertőződhet meg.

Tény: A rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen legalább négy órán át, míg száraz, nem porózus felszíneken (például játékok) akár tíz napon keresztül is életképes. A fertőzés zárt közösségekben, (pl. bölcsődék, óvodák, család, kórházi osztályok) szinte megállíthatatlanul terjedhet gyermekről gyermekre, illetve gondozókra, szülőkre és testvérekre.

Az is tévhit, hogy a rotavírus-fertőzés csak a bölcsődébe, óvodába járó gyermekeket veszélyezteti. Sajnos a fertőzésnek azok a babák is ki vannak téve, akiket nem visznek közösségbe.

6 dolog az otthonodban, ami a vécéülőkénél is mocskosabb
A te lakásodban hol él a legtöbb baktérium? Ha azt gondolod, hogy a vécédeszkádon, esetleg az ajtókilincsen, akkor bizony nagyot tévedsz! Mutatunk 6 olyan - valószínűleg minden otthonban fellelhető - tárgyat, ami még a vécédnél is mocskosabb! Csak erős idegzetűeknek!

3.)
Tévhit: Az alapos kézmosás megfelelő védelmet nyújt a rotavírus-fertőzés ellen.

Tény: A rotavírus feko-orális úton terjedő fertőzés, azaz a fertőzött széklettel, szennyezett tárgyakkal, és kézzel jut a vírus az ember szájába, ennek következtében emberről emberre nagyon könnyen terjed. Sokszor még egy alapos kézmosás sem mindig tudja megállítani a továbbterjedését.

4.)
Tévhit: A rotavírus-fertőzést pár nap alatt kiheveri a gyermek, hányással, hasmenéssel nem kell azonnal orvoshoz szaladni.

Forrás: Thinkstock

Tény: A kórházi kezelést igénylő hasmenéses betegségek egyik leggyakoribb kórokozója a rotavírus. A fertőzés sok esetben ugyan enyhe formában zajlik, de kiszáradást is okozhat, amelynek tüneteit észlelve nem szabad várni, minél hamarabb orvoshoz kell juttatni a gyermeket.

Ha a gyermek itatása szájon át nem lehetséges, akkor kórházi körülmények között, infúzión keresztül kell, hogy folyadék- és ásványianyag-pótlást kapjon. Minél magasabb a láz, illetve gyakoribb a hasmenés és a hányás, annál fokozottabb a szervezet folyadék- és ásványianyag-vesztesége. Ha ezek pótlása nem kezdődik el időben, akkor akár a keringés is összeomolhat, szívritmuszavar, súlyos, sokkos állapot alakulhat ki, kezelés nélkül a beteg akár meg is halhat.

!
A kiszáradás kezdeti jeleit a szülők is észlelhetik gyermekükön: a gyermek súlya és a vizelet mennyisége a veszített vízzel arányosan csökken. A vizelet színe sötétté válik. A bőr száraz tapintású, könnyen ráncba emelhető lesz. A szem alatt karikák jelennek meg, a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá válnak, az ajak kicserepesedik, a lehelet jellegzetes szagú, acetonos lesz. Csecsemőknél a kutacs besüpped.

5.)
Tévhit: A rotavírus-fertőzés elterjedése függ az adott ország higiéniai viszonyaitól.

Tény: A rotavírus a csecsemők, kisgyermekek és felnőttek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek egyik leggyakoribb kórokozója világszerte földrajzi helytől, nemtől, szociális helyzettől és higiéniai körülményektől függetlenül. A rotavírust demokratikus vírusnak is nevezhetjük, hiszen az óvodás kor végéig szinte az összes gyermeket megfertőzi világszerte.

6.)
Tévhit: A rotavírus az óvodások-kisgyermekek betegsége.

Tény: Igaz, hogy a vírus a kisgyermekek körében jóval elterjedtebb: a fertőzés legsúlyosabban a 6-24 hónapos korosztályt érinti, hiszen az immunrendszerük kevésbé ellenálló a rotavírussal szemben, és jellemzően az első fertőzés jár a leghevesebb tünetekkel.

Ugyanakkor rotavírussal a felnőttek is megfertőződhetnek. Mivel rendkívül ragályos betegségről van szó, ha a család egyik tagja megfertőződik, a vírus rövid időn belül mindenkit megfertőzhet, életkortól függetlenül. A fertőzés egyszeri átvészelése pedig nem jelent teljes védettséget a későbbiekre, így a család tagjai akkor is elkaphatják, ha már egyszer átestek rajta.

7.)
Tévhit: A rotavírus elleni védekezés egy újabb felesleges fájdalmas oltás a kisgyermek számára.

Tény: A rotavírus okozta súlyos gyomor- és bélhurut elleni védettség kialakítására kétfajta, teljesen fájdalommentesen, szájon át adható és ízében is gyermekbarát vakcina érhető el Magyarországon. A betegséggel szembeni védettség - szúrás nélkül - már 12 hetes kortól kialakítható.

A nagy vakcinaháború: Halálos méreg a kötelező védőoltásokban?
Oltatni vagy nem oltatni, az itt a kérdés. Pontosabban fogalmazva, idehaza kérdés nincs. Oltatni Magyarországon kötelező. Ezzel szemben a legtöbb európai országban csak ajánlott vakcinák léteznek, az USA majd összes államában pedig a szülőknek lehetőségük van legálisan kibújni a kötelező oltások alól - ezt pedig az amerikai családok bátran ki is használják, nem törődve döntéseik esetleges következményeivel. De nem is kell feltétlenül a tengerentúlra utaznunk oltásellenes nézetekért, a vakcinaellenzők tábora - oltási rendtől függetlenül - a világ szinte minden táján, így hazánkban is egyre nő. A témáról itt írtunk bővebben.
Forrás: Thinkstock

 8.)

Tévhit: Akinek már nem megy a hasa és nem lázas, az gyógyultnak tekinthető, és nem fertőz.

Tény: A rotavírussal fertőzöttek jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel már a
tünetek jelentkezése előtt, és a betegség elmúlása után is, így tünetmentes állapotban is könnyen megfertőzhetik környezetüket.

Árulkodó széklet: Így ellenőrizd, hogy egészséges-e a baba!
A baba széklete árulkodó: állaga és színe eltérő a normálistól, ha a kicsi lázas, ha náthás, ha váltás történt a táplálásában, ahogy azt is nagyon pontosan jelzi, ha az édesanyjának zsírosabbá vagy hígabbá vált a teje. Fontos ezért tudni, hogy milyen a csecsemő széklete normális állapotban, és azt is, hogy miként változhat.

9.)
Tévhit: A rotavírus gyógyszeresen is kezelhető.
Tény: A fertőzés ellen oki kezelés nem létezik, csak tüneti szereket lehet alkalmazni. A hányáscsillapítók bágyadttá, aluszékonnyá tehetik a kisgyermeket, ami tovább nehezíti a kiszáradás elkerüléséhez feltétlenül szükséges folyadékbevitel biztosítását.

Mivel a vírus a széklettel ürül, ezért székletfogó, hasfogó gyógyszerek adása sem javasolt gyermekkorban. A rotavírus betegség terápiájának lényege és legfontosabb eleme az elveszített folyadék és ásványi anyag pótlása.

10.)
Tévhit: Ráérek beoltatni a gyereket, mielőtt közösségbe kerül.

Tény: A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit figyelembe kell venni. A oltóanyagok már hathetes kortól kérhetőek, és oltóanyagtól függően 24-32 hetes korig be kell fejezni az oltási sort.

Tehát éppen arra az életkorra, amikor a legnagyobb a kockázata a súlyos fertőzésnek (6-24 hónapos kor), ki tudjuk alakítani a megfelelő védelmet. Ahhoz, hogy ne csússzunk ki az időkorlátokból, már a szülés után érdemes megfontolni, és a gyermekorvossal konzultálni a védőoltás beadatásáról.

11.)
Tévhit: Túlságosan drága a rotavírus elleni vakcina.

Tény: A rotavírus elleni védőoltás - szemben számos európai uniós országgal - nem tartozik a kötelező védőoltások közé Magyarországon, ezért a szülőknek kell kifizetniük az oltás teljes árát. A betegség ugyanakkor kórházi kezeléssel is járhat, és még enyhe lefolyás esetén sem olcsó, hiszen a mindennapos babaápolási termékekből - pelenka, törlőkendő, fertőtlenítőszerek - jócskán megnő a fogyasztás, és ehhez adódhat még a bébiitalok, a sópótlók, és a bélflóra helyreállítását segítő gyógyszerek költsége is. A vakcinák alkalmazásának előnye, hogy a következő súlyos, kórházi kezelést igénylő betegséget csaknem 100%-ban kivédik.

Korábban rotavírus miatt esett ágynak Pink
"Kaptam néhány undorító levelet. Én kiteszem a ki..szott szívemet a színpadra, tönkreteszem a testemet is, és a hangszálaimat értetek. Én is ember vagyok, és én is elkaphatok bármilyen betegséget. Mint most egy kellemetlen rotavírust. A támogatóimnak azt üzenem, hogy nagyon sajnálom. A mocskolódóknak pedig azt: nyugodtan megcsókolhatják a majdnem gyógyult és egészséges se...met" - írta korábban az elkeseredett énekesnő.