Ritkán készülnek olyan képek hírességekről, amelyeken a vécén ülnek. Ábel Anita, Hajós András, Simon Kornél és Szente Vajk most mégis bevállalták a szokatlan beállítást.

A sztárok azért vállalkoztak a különleges fotósorozatra, hogy felhívják a figyelmet a Magyarországon mintegy 45 ezer embert érintő gyulladásos bélbetegségre, az IBD-re.

Forrás: acg

„Azért éreztem fontosnak, hogy a kampány mellé álljak, mert szeretném, ha többé nem tabuként és főleg nem szégyenkezve beszélnénk erről a betegségről. Ismert emberként kötelességemnek érzem, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy ez a probléma sokkal többeket érint, mint azt gondolnánk és talán az, hogy erről beszélünk, falakat dönt le az emberek gondolkodásmódjában" – mondta el Ábel Anita.

Forrás: acg
Milyen betegség az IBD?
Az IBD egy angol betűszó, mely két gyógyíthatatlan betegséget takar, a fekélyes vastagbélgyulladást- (Colitis Ulcreosát) és az úgynevezett Crohn-betegséget, mely a tápcsatorna teljes szakaszán jelentkező, sokszor kifekélyesedő gyulladásos betegség) Ezek a bélbetegségek világszerte 2,5-3 millió, Magyarországon pedig 45 ezer embert érintenek. A betegek nagy része a fiatal, aktív, munkaképes népességből kerül ki, de egyre gyakrabban figyelhető meg az IBD megjelenése már gyermekkorban is – jelenleg az esetek mintegy 15 százalékában. Az érintettek állandó gondozásra szorulnak, panaszmentes és panaszos időszakok váltják egymást, egy-egy nehezebb periódusban pedig a betegek életvitele jelentősen megváltozik. Az IBD-re jellemző az erős hasmenés, ami a mindennapokra is komoly hatással van, toalett-függővé teszi a betegeket, ráadásul emellett az emésztőszerven kívül is megjelenhet a betegség, komoly egyéb tüneteket okozva. Ez a toalett-függőség odáig is fajulhat, hogy az átlagoshoz képest egy nap húszszor többet járnak vécére a betegek.

Ezekre a rendkívül kellemetlen bélbetegségekre és az érintettekre – akiknek az orvosi segítségen kívül szükségük van a közvetlen környezetük és a társadalom megértésére és támogatására is – szeretnék felhívni a figyelmet a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete által felkért hírességek is, akikről szokatlan helyen, a vécén ülve készült fotósorozat, melyben a betegség érintettjei is szerepelnek.