Csak a családtagjai és néhány kollégája tudott a népszerű színész komoly betegségéről. 

Haás Vander Pétert halála előtt már jó ideje kórházban ápolták, de utolsó munkáiban, például a Dumb és Dumber 2. szinkronizálása alatt ebből semmit sem lehetett észrevenni.,, Mi voltunk a három H, a triumvirátus. Mi mindent együtt csináltunk akkoriban. Péternek Győrszemerén volt egy tanyája, ott minden nyáron összejöttünk a barátokkal, igazi pasis bulik voltak ezek, tele tervezgetéssel. Még a főiskolán együtt csináltuk Mrozek Bűbájos éj című darabját, és azóta terveztük, hogy egyszer újra megcsináljuk együtt. Minden nyáron elhatároztuk, hogy na, most már a következő évadban tényleg színpadra visszük. Ez az álom most elszállt, de Vander mindig velünk marad. Nagyszerű ember volt, igazi barát" – vallotta Háda János a Blikknek. 

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Hegyi Barbara a főiskola után szerződött a József Attila Színházhoz Péterrel együtt, a színésznő volt a „triumvirátus" harmadik tagja. ,,Utoljára talán négy éve találkoztunk, egy pódiumbeszélgetésen ő volt a vendégem. Remek férfialkat volt, kár, hogy nem élvezhette ki jobban a habitusához, tehetségéhez méltó szerepeket. Itt most nem térnék ki az igazgatóváltásokra, színházbezárásokra, nem tudta maradéktalanul kamatoztatni, ami benne volt."

Hogyan lett Haás Vander Péter a színész neve?

A színészt eredetileg Haás Péter volt, de rajongott a hollandokért, ezért vette fel a Van der művésznevet, később pedig már egybeírva használta.